Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия открила начин да предпази от санкции "Северен поток-2"

02 декември 2020, 13:34 часа • 1906 прочитания

Премиерът на германската провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг планира да открие специален фонд за защита на климата, за да заобиколи санкциите, с които САЩ заплашва по газопровода "Северен поток-2". Това съобщава германският вестник "Билд", позовавайки се на собствени източници.

Според вестникът, идеята е Фондът за защита на климата да класифицира "Северен поток-2" като "един от най-важните компоненти за опазването на околната среда в Мекленбург-Предна Померания".

Освен това организацията, която се формира, трябва да служи за успешното завършване на проекта. За да реализира това, фондът възнамерява да създаде специализирана търговска компания, чиито продукти и услуги ще се използват изключително за изграждането на газопровода "Северен поток-2".

"Билд" посочва, че германските компании, които са заплашени от американски санкции, по този начин ще си сътрудничат с руската страна чрез икономически инструменти, предоставени от фонда. Според вестника, от техническа гледна точка никоя компания няма да си сътрудничи пряко със "Северен поток-2". В тази връзка те няма да бъдат обект на американски санкции.

По-рано беше обявено, че работата по "Северен поток-2" в германски води ще бъде възобновена на 5 декември.

Проектът включва изграждането на две тръби на газопровода, чийто общ капацитет ще бъде 55 милиарда кубически метра газ годишно, от брега на Русия, през Балтийско море до Германия. В изграждането на газопровода участват много европейски компании.

Украйна се бори активно с изграждането на газопровода „Северен поток-2“, страхувайки се, че ще загуби приходи от транзит на руски газ, както и редица европейски държави, включително Полша, Латвия и Литва, както и САЩ, които искат да продават на ЕС свой втечнен природен газ.

Според САЩ това е политически проект, който застрашава енергийната сигурност на Европа. Руската страна многократно е заявявала, че проектът е абсолютно комерсиален и посочва, че това не означава прекъсване на транзита на руски газ през Украйна за ЕС.

Още: САЩ принудиха базирана в Норвегия компания да се откаже от работата си по "Северен поток 2"

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес