Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия не смята, че Русия стои зад кибератаките от края на юни

04 юли 2017, 19:33 часа • 1231 прочитания

Няма надеждни доказателства, че Русия стои зад неотдавнашните кибератаки, заяви на пресконференция ръководителят на Федералното ведомство за защита на конституцията на Германия Ханс-Георг Маасен, предаде РИА Новости.

Това ведомство е контраразузнавателната служба на страната. Става дума за глобалната атака на вируса, който на 27 юни порази компютърните системи на редица компании в няколко държави по света. В най-голяма степен бе засегната Украйна, а също някои руски компании. Бяха атакувани компютрите на петролни, енергийни, телекомуникационни, фармацевтични компании, а също на държавни институции.

Освен това по думите на Маасен няма данни, че Русия ще подкрепи определен кандидат на парламентарните избори в Германия през септември.

На същата пресконференция вътрешният министър Томас де Мезьер заяви, че все пак очаква от Русия опити за намеса в хода на гласуването.

Преди няколко дни германският министър на външните работи Зигмар Габриел заяви, че не разполага със сведения за намерението на Русия да повлияе на предизборната кампания.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес