Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия: хората в наводнените райони са в шок

05 юни 2024, 22:36 часа • 2549 прочитания

Когато канцлерът обуе гумени ботуши, за да обиколи наводнените райони, ситуацията е наистина сериозна. А още по-драматично е, ако с него са и министър-председателят на провинцията, и федералната министърка на вътрешните работи. Олаф Шолц, Маркус Зьодер и Нанси Фейзер се появяват пред журналистите в Райхертсхофен с лица, издаващи притеснение. "Природата е безпощадна и може да причини огромни разрушения."

Райхертсхофен е малко градче с 8500 жители и е едно от най-засегнатите от наводненията в Южна Германия. Малката река Паар преля и причини наводнения в района. Цели улици трябваше да бъдат евакуирани, стотици мазета и приземни етажи се оказаха под вода, токът спря. "Ситуацията остава много сериозна", каза Зьодер. "Въпреки че на някои места водата се отдръпва и започва разчистване, все още има и нови наводнения. В момента 3000 души са евакуирани, а броят им вероятно ще расте."

Без доброволците би било невъзможно

Още: Нападнаха с нож политик от крайнодясната "Алтернатива за Германия"

В момента в наводнените баварски райони помагат 20 000 души, а дотук общият им брой е над 50 000, хвали Зьодер доброволците в Бавария. И много от работещите в пожарната са доброволци. Един от тях е Кристиан Ничке - той е най-високопоставеният пожарникар в района и може да се гордее със себе си и с екипа си - те са успели да изведат хиляди хора до безопасно място.

Но пожарникарите скърбят - един от колегите им се преобърна в гумената си лодка по време на спасителна операция и загина. "Това е кошмарът на тази операция, най-лошото нещо, което може да се случи, да загубиш колега. Ние сме шокирани и силно разтревожени. Но ще се борим докрай, дори и в районите, където водата успява да ни надвие", каза Ничке пред ДВ.

"Вчера се опасявахме, че цял град с 10 000 души ще бъде наводнен, но за щастие това не се сбъдна, отчасти защото спасителните служби свършиха чудесна работа. В бъдеще определено трябва да продължим да подкрепяме доброволческите структури, защото разполагаме с твърде малко служители на пълно работно време", казва Кристиан Ничке.

Посещението на Шолц не впечатлява местните

Още: Това са водещите търговски партньори на България от ЕС

Ситуацията остава напрегната. Нивото на река Дунав може да продължи да се покачва през следващите един-два дни. Целият Райхертсхофен все още наблюдава водните маси със затаен дъх. Не се обръща особено внимание на факта, че най-високопоставените политици в страната се появяват в малкото градче. Хората имат по-важни неща за вършене в момента.

Екипът ни се среща с една жена, чието мазе е наводнено и която отчаяно търси авариен генератор, тъй като от 24 часа няма ток. Срещаме и един мъж, който няма представа как да влезе в къщата си точно до река Паар, защото входът сега се е превърнал в малко езеро. А друг разказва за елени и сърни, които са били пометени от водните маси. Срещаме се и с Мартин Лоренц, който за пореден път е изправен на ръба.

Бърза подкрепа вместо бюрокрация

Преди четири години малката му спортна зала едва оцелява в пандемията, а сега го застигат наводненията. "След коронавируса бизнесът отново потръгна, но сега се случи това. Всички електрически уреди, фитнес уредите и подовете са изпочупени", казва Лоренц.

Още: След стрелба: Полицията в Мюнхен издирва въоръжен мъж

Според него е добре, че Олаф Шолц е посетил Райхертсхофен и е видял бедствието със собствените си очи. Но сега федералният канцлер трябва да изпълни обещанието си и да помогне бързо на пострадалите. От това зависи и дали Лоренц ще може да възстанови своя фитнес център.

"Политиците просто трябва да получат реалистична представа и да не дават празни обещания. Не както при пандемията, когато нещата често бяха ужасно сложни. И да не трябва да се страхуваш, че отново ще направиш 1000 грешки и после ще трябва да връщаш обратно част от помощта".

 

Източник: Дойче веле

Още: С колко държави граничи Германия

С кои 8 държави граничи Австрия

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес