Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски съд прекрати разследването за изнасилване срещу министър

04 април 2023, 16:11 часа • 2312 прочитания

Разследването на твърденията, че министър във Франция е изнасилвала пациентки по време на гинекологични прегледи, е прекратено, съобщиха от прокуратурата в Париж. 46-годишната жена отрича обвиненията.

В края на миналия месец делото беше прекратено, тъй като предполагаемото престъпление е "недостатъчно характеризирано", съобщиха от прокуратурата. Потърсен от АФП, адвокатът на Захаропулу, Антонин Леви, отказа коментар, съобщи БГНЕС.

През юни миналата година министър Захаропулу заяви, че е "шокирана и дълбоко наранена" от обвиненията, които тя "категорично" отрича.

Бивш член на Европейския парламент, родената в Гърция Захаропулу беше назначена за младши министър, подчинен на външния министър Катрин Колона след преизбирането на президента Еманюел Макрон през април миналата година.

ОЩЕ: Задържаха италианец във Франция - издирван е в Германия за 160 изнасилвания

Тя придоби известност в средата на 2010 г. с кампанията си за повишаване на обществената осведоменост за ендометриозата - състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте извън утробата. През 2021 г. Захаропулу изготви правителствен доклад за ендометриозата.

Членовете на правителството на Макрон са се сблъсквали с няколко подобни обвинения. Министърът на солидарността Дамиен Абад беше уволнен миналата година след обвинения в сексуално посегателство. През януари пък парижкият апелативен съд потвърди прекратяването на делото за изнасилване срещу министъра на вътрешните работи Жералд Дарманен, но неговата обвинителка заяви, че ще продължи да се бори то да бъде преразгледано.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес