Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски сенатори погнаха съветници на Макрон и разкритикуваха правителството

20 февруари 2019, 16:37 часа • 794 прочитания

Комисия във френския Сенат настоя за разследването на трима съветници на президента Еманюел Макрон след разкриването на „сериозни пропуски“ в начина, по който правителството е действало в скандала „Бенала“, предаде AFP.

Сенаторите обвиниха тримата съветници, включително шефа на кабинета на Макрон Алексис Кьолер, в лъжесвидетелстване и противоречиви становища по случая.

Скандалът с Александър Бенала, бивш бодигард на Макрон, датира от миналото лято, когато бе публикуван видеоклип как той упражнява насилие над демонстранти в Париж на 1 май

В резултат Бенала бе отстранен от поста, но тези събития доведоха до рязък спад в рейтинга на Еманюел Макрон, който зае президентския пост година по-рано.

"Това, което се случи на 1 май, сега изглежда е върхът на айсберга", коментира Филип Бас, сенатор от опозиционната дясноцентристка "Републиканците" и ръководител на разследващата комисия.

Сега председателят на горната камара на френския парламент трябва да реши дали да приеме препоръките на комисията и да внесе жалба в прокуратурата.

Лъжесвидетелстването под клетва се наказва със затвор до 5 г. и глоба от 75 000 евро.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес