Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фицо: Свободата дойде от Изтока. Украйна няма да влезе в НАТО, докато съм премиер

07 октомври 2024, 10:41 часа • 1589 прочитания

Словашкият министър-председател Роберт Фицо се закани да блокира присъединяването на Украйна към НАТО, докато е начело на правителството в Братислава.

Ръководството на Алианса иска Киев да се присъедини след края на войната, подпалена от Русия, за да може НАТО да възпре по-нататъшна агресия от страна на Москва. В западните медии вече се прокрадват спекулации за размяна на украински територии срещу членство във военния съюз. Само че думите на Фицо подчертават политическите трудности, които биха възникнали в случая.

„Докато съм начело на словашкото правителство, ще насочвам депутатите, които са под мой контрол като председател (на управляващата партия SMER), никога да не се съгласяват Украйна да се присъедини към НАТО“, заяви словашкият премиер в седмичното предаване „5 минути до 12". Коментарите на Фицо рязко контрастират с позицията на новия генерален секретар на Алианса Марк Рюте, който в четвъртък заяви, че „Украйна е по-близо до НАТО от всякога и ще продължи да върви по този път, докато не станете член на нашия алианс“.

Още: Нов инцидент с Фицо: Словашкият премиер е получил по пощата плик с куршум

Докога е мандатът на Фицо?

Съгласно учредителния договор на НАТО от 1949 г. решенията за разширяване се вземат с единодушие от всички страни членки (32 в момента). Това означава, че противопоставянето на Фицо може наистина да блокира членство на Киев поне до края на настоящия мандат на словашкия лидер през 2027 г.

Други по-приятелски настроени към Русия членове на НАТО като Унгария например също биха могли да се опитат да осуетят стремежа на Украйна за членство. Будапеща сериозно забави Швеция по пътя ѝ към Алианса. Турция възразяваше срещу дейността на кюрдските активисти в Швеция и срещу ограниченията върху износа на западни оръжия за Анкара, причините за съпротивата на Будапеща така и не бяха изрично посочени. Швеция и Финландия най-накрая станаха членки на НАТО на 4 април тази година.

Още: Киев с реакция на изявлението на Фицо за "нацистите" в Украйна

Снимка: Getty Images

След като се завърна на поста премиер миналата есен, Фицо промени политиката на предишния кабинет за предоставяне на материална подкрепа на Украйна във войната и вместо това обеща, че правителството му няма да изпрати "нито патрон повече". Същевременно той се сближи с Москва по политически позиции, както го стори премиерът на съседна Унгария Виктор Орбан.

Още: Фицо по стъпките на Орбан: Словакия може да остане без милиарди евро от ЕС

Фицо иска в Москва: "Стига да ме поканят"

Миналия четвъртък Фицо обеща да „направи всичко възможно за подновяване на икономическите и стандартните отношения с Русия“ след края на войната: Фицо: Словакия ще възобнови икономическите си отношения с Русия.

Тази неделя той подсили това обещание, като предложи да посети Москва през май 2025 г. за 80-годишнината от края на Втората световна война, „стига да ме поканят“, цитира думите му Politico.

В речта си на церемонията по случай пристигането на войските от бившия Съветски съюз на 6 октомври 1944 г. в прохода Дукла, близо до границата на Словакия с Полша, Фицо подчерта, че руските жертви са помогнали за освобождаването на Словакия от нацисткото управление. „Свободата дойде от Изтока и абсолютно нищо не може да промени тази истина", каза той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес