Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейска държава изрази готовност да арестува Нетаняху, ако се потвърди заповедта за арест

22 май 2024, 06:04 часа • 2678 прочитания

Норвегия стана първата европейска държава, която обяви, че ще арестува израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, ако заповедите, издадени от съдебен състав на Международния наказателен съд (МНС), бъдат потвърдени.

Още: От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Норвежкият министър на външните работи Еспен Барт Ейде заяви, че ако срещу Нетаняху и Галант бъдат издадени заповеди за арест от името на Трибунала в Хага, те ще бъдат задължени да ги арестуват, ако пристигнат в Норвегия, пише БГНЕС.

Нетаняху рискува да бъде екстрадиран, ако посети Норвегия

Норвежки онлайн вестник заяви, че Ейде е потвърдил, че Нетаняху рискува да бъде екстрадиран, ако посети Норвегия.

Като отбеляза, че състав от съдии в МНС ще прецени дали следва да бъдат издадени заповеди за арест, Ейде повтори, че лице, за което МНС е издал заповед за арест, ще трябва да очаква да бъде предадено на съда в съответствие със задълженията на Норвегия.

"Очакваме, че всички държави - страни по МНС, ще направят същото", добави той.

Главният прокурор на МНС Карим Хан обяви в понеделник, че е подал молба за издаване на заповеди за арест срещу Нетаняху; Галант; ръководителя на Политбюро на палестинската групировка Хамас Исмаил Хания; нейния висш служител в Газа Яхия Синвар и ръководителя на военното крило на Хамас Мохамед Дейф.

Решението за това дали някоя от заповедите ще бъде издадена в крайна сметка е на група от трима съдии от Международния наказателен съд, които ще оценят доказателствата, представени от офиса на Хан.

Още: Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес