Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС обяви кога иска да започнат преговорите за членство на Молдова

19 април 2023, 16:56 часа • 1843 прочитания

Евродепутатите приеха резолюция в сряда, в която заявяват, че членството на Молдова в ЕС би било "геостратегическа инвестиция в една обединена и силна Европа".

Молдова продължава да бъде изложена на руски натиск и енергийно изнудване, икономически сътресения заради войната в съседна Украйна, както и на подкрепяни от Кремъл опити за дестабилизиране на проевропейското правителство на страната. ЕП приветства лидерството на молдовския президент Мая Санду и на властите на страната в справянето с тези сериозни предизвикателства.

ОЩЕ: Мая Санду: Русия има план да смени законната власт в Молдова

Евродепутатите също така потвърждават подкрепата си за бъдещото членство на Молдова в ЕС след подаването на молбата на страната през 2022 г., като същевременно признават напредъка на молдовското правителство по отношение на реформите и степента на привеждане в съответствие с набора от закони на ЕС. Те призовават преговорите за присъединяване да започнат до края на 2023 г., ако Молдова изпълни деветте стъпки, посочени от Европейската комисия, необходими за започване на преговорите.

Междувременно ЕП призовава молдовското правителство да продължи решително програмата си за реформи в областта на демокрацията и правовата държава, да ускори работата по пълното прилагане на Споразумението за асоцииране на страната с ЕС и на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия, да се бори с организираната и тежката международна и транснационална престъпност и да продължи усилията си за повишаване на енергийната сигурност на страната.

Във връзка с опитите за дестабилизиране на Молдова - резолюцията призовава ЕС и неговите държави членки незабавно да санкционират замесените лица. Членовете на ЕП призовават ЕС да наложи санкции на укриващите се молдовски олигарси Илан Шор и Владимир Плахотнюк, на техните предприятия и политически организации, както и двамата мъже да бъдат екстрадирани в Молдова, за да бъдат съдени.

Европарламентът иска също така ЕС да разшири обхвата на своя режим на санкции, така че да включи като наказуеми деяния корупцията, която подкопава сигурността, стабилността, конституционните и демократичните институции на дадена страна.

Членовете на ЕП също така призовават ЕС да продължи да подкрепя Молдова в постигането на енергийна независимост, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес