Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС готви общи правила европейските миграционни центрове от закрит тип

16 юли 2018, 16:06 часа • 1592 прочитания

Европейският съюз се готви да приеме общи правила за действието на европейските закрити миграционни центрове. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Според информацията новите правила ще отчитат необходимостта държавите, в които центровете са разположени, да бъдат подкрепени. Говорителят нарече закритите центрове, от които мигрантите не могат да излизат, "контролирани". По този въпрос ЕК очаква да има напредък през октомври.

Новите правила предвиждат още в закритите центрове мигрантите да изчакват решенията по молбите им за убежище и онези от тях, които не получат закрила, да бъдат връщани там, откъдето са дошли.

Същевременно от съобщение на ЕК стана ясно, че за малко два кораба на "Фронтекс", с общо 450 мигранти, им е бил отказан достъп до италианска земя (бел. ред. - пристанище Поцало) и такъв е разрешен чак след като Германия, Франция, Испания, Португалия и Малта са се съгласили да приемат по 50 души, но без да има уточнение дали това представлява нарушение на европейското право. Беше единствено подчертано, че в италиански води се следват инструкциите на италианските власти. Италианският премиер Джузепе Конте лично е наредил корабите да бъдат приети.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес