Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС готви финансов пакет за Украйна на стойност десетки милиарди евро

20 юни 2023, 09:17 часа • 1321 прочитания

Европейският съюз е готов да предложи пакет от финансова помощ в размер на около 50 млрд. евро в подкрепа на Украйна, която започна решителна контраофанзива за връщане на териториите си от Русия.

Новината съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според запознати с плана предложението на Европейската комисия ще помогне за финансирането на текущите разходи на украинското правителство и за изплащането на спешни средства за възстановяване.

Пакетът, който все още подлежи на промени, преди да бъде оповестен публично, ще бъде обявен във вторник преди конференцията в Лондон тази седмица, на която донорите на Киев ще обсъждат начините за възстановяване на страната, а украинските представители ще търсят участие на частния сектор, пише Bloomberg.

На двудневна среща, която започва в Лондон в сряда и на която Украйна и Великобритания са съорганизатори, политици и финансисти ще обсъдят проблемите на нападнатата страна с краткосрочното финансиране, ще разгледат и дългосрочните усилия за възстановяване.

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара, което е три пъти повече от брутния вътрешен продукт на страната. След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. външните спонсори са налели 59 млрд. долара в Украйна за финансиране на нуждите ѝ.

Междувременно Киев се надява на солидна начална вноска, за да може страната да започне съвземането си: Украйна търси 40 милиарда долара за "Зелен план Маршал"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес