Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС е получил сигнал, че Орбан ще вдигне ветото над 50-те млрд. евро за Украйна

25 януари 2024, 14:54 часа • 2571 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан ще оттегли ветото си върху четиригодишния пакет от 50 милиарда евро на ЕС за Украйна по време на следващата среща на върха на евролидерите, насрочена за 1 февруари. Това твърди външният министър на Финландия Елина Валтонен в интервю за RND.

Още: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

"Ще намерим решение"

Валтонен заяви, че по време на срещата на външните министри на ЕС в понеделник, 22 януари, унгарският ѝ колега Петер Сиярто е дал "положителен сигнал" за намеренията на Орбан.

"И аз съм много обнадеждена, че най-накрая ще можем да одобрим помощта за Украйна. Ако не, ще намерим друго решение", сигурна е ръководителката на финландското МВнР, цитирана от "Украинска правда".

Блокадата на Будапеща

През декември 2023 г. Унгария блокира помощта на блока за Киев, макар гласът ѝ да не бе отчетен в политическото разбирателство между евролидерите. Тогава канцлерът на Германия Олаф Шолц призова Орбан да напусне залата и гласуването мина с 26 гласа "за" от 26 представители на държавите членки. В Европейския съвет обаче е нужно единодушие за прокарване на всяко едно законодателство в ЕС и сега се чака развръзка.

Снимка: Getty Images

Унгария заяви, че може да оттегли ветото си върху пакета от помощи на ЕС за Украйна в размер на 50 млрд. евро, при условие че финансирането ще се преразглежда ежегодно. Това означава, че Будапеща ще има възможност да налага вето по няколко пъти и критиците на Орбан се притесняват, че така той ще изнудва още повече блока - предвид шантажа му за разблокиране на замразените унгарски еврофондове.

Още: Европарламентът се перчи, но не закача Фон дер Лайен за Унгария

Появи се и информация в различни авторитетни медии, че Европейската комисия може да приеме някои от исканията на Унгария, за да преодолее ветото ѝ за 50-те милиарда евро за Киев.

Още: 50 млрд. евро помощ: Брюксел е готов да клекне пред Орбан заради Украйна

Лидерите на ЕС са готови да заемат твърда позиция спрямо Унгария, ако министър-председателят ѝ продължи да блокира пакета от помощи за Украйна: ЕС може да лиши Унгария от право на глас след ветото на Орбан за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес