Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС даде нови гаранции на Турция за обещаните 3 млрд. евро за бежанците

07 юни 2017, 07:30 часа • 1919 прочитания

Финансовата помощ на ЕС в размер на 3 млрд. евро, която трябва да бъде предоставена на Турция, ще бъде изцяло разпределена по проекти до края на годината. Това заяви европейският посланик в Турция Кристиян Бергер по време на посещение в южния град Хатай, край границата със Сирия.

По думите му всички средства, които са част от споразумението между Анкара и Брюксел за справяне с миграционната криза, ще бъдат прехвърлени до края на 2017 г.

„Ще знаем какво точно ще правим с трите милиарда евро и ще сме сключили договори за почти цялата сума пари до края на тази година“, заяви той пред репортери, цитиран от AFP.

Той посети града заради връчването на ново медицинско оборудване на стойност 220 000 евро, финансирано от ЕС и предназначено за медицински център, който обслужва ежедневно 300 бежанци и обучава сирийски лекари и медицински сестри, отбелязва още БГНЕС.

Според Бергер този въпрос е бил обсъден по време на срещата между Ердоган и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск на 25 май в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Actualno.com припомня, че през март миналата година Брюксел сключи споразумение с Анкара, което трябваше да помогне за спирането на потока от бежанци към Европа в замяна на ускоряване на преговорите за членство в общността, визова либерализация и 3 млрд. евро финансова помощ.

И макар сделката между двете страни да доведе до намаляване на мигрантите на Стария континент, то турският президент Реджеп Ердоган неведнъж отправя обвинения към блока, че не е спазил своите обещания.

Тогава стана ясно, че безвъзмездната помощ от 3 млрд. евро за бежанците от Сирия и Ирак е само първоначална, на по-късен етап и при необходимост тя ще бъде увеличена. Близо 8 млрд. долара е похарчила пък Турция за издръжката на над 2 млн. бежанци в рамките 4 години, сочат официалните доклади на Анкара.

Официалните данни на ЕС показват, че до май тази година са били отпуснати 811 млн. евро за Турция.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес