Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До края на годината решават за влизането ни в Шенген и по суша

24 септември 2024, 15:19 часа • 529 прочитания

Решението за пълноправното членство на България в Шенген се очаква до края на годината. Това съобщи ръководителката на представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, цитирана от БНР.

Към момента страната ни е член на зоната, свободна от граничен контрол, но той е отпаднал само по въздух и море. Предстои и евентуалното премахване на сухопътните граници в Шенген както за Бъглария, така и за Румъния.

На 10 октомври тази година европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и унгарският външен министър ще внесат ново предложение за това в Съвета на ЕС. Още: Поръчка на тъмно за граничен контрол. "Митниците": Няма риск за европарите и за Шенген (ВИДЕО)

София и Букурещ все още не са пълноправни членки на Шенген заради ветото, което Австрия налага. Чобанова посочва, че двете държави ще имат подкрепата на Европейската комисия за премахването на сухопътния контрол. Решението обаче дали това ще се случи се взима от Съвета на ЕС при това с пълно единодушие от всички страни членки.

"Европейската комисия e плътно до България и до Румъния. Надяваме се за решение още тази година", каза Чобанова.

Шенгенското пространство позволява на над 400 млн души да пътуват свободно между отделните държави членки, без да преминават през граничен контрол. Австрийкото вето обаче не позволява отпадането на сухопътните граници за София и Букурещ. Още: Ето колко милиарда са загубите от неприемането ни в Шенген

В българската столица днес се проведе и форум по темата за негативното въздействие от оставането на двете страни извън Шенген по суша. В него участваха политици, експерти и представители на бизнеса.

По думите на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков всеки камион, който чака на българо-румънската граница, губи по 200 евро на ден за своя собственик. Причината е именно бавното минаване заради граничните проверки.

Според него това не е само български или румънски проблем, а засяга единният европейски пазар, тъй като по Дунав мост 2 преминава износ и за други страни от Шенген. Още: Еврокомисар обеща сухопътен Шенген на България до края на годината

Основното притеснение, което Виена изразява за налагането на ветото срещу България и Румъния, е сигурността на границите. Страната се опитва да се справи с мигрантския поток от години. През октомври там предстоят парламентарни избори, а един от големите залози в тях е именно въпросът за Шенген.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес