Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чешки изтребители F-16 за Украйна: Надуваеми макети за заблуда на руснаците

31 август 2024, 18:00 часа • 9039 прочитания

След като първите изтребители F-16 от европейски съюзници пристигнаха в Украйна през юни, Русия се разтревожи. Сега се планира още такива самолети да бъдат изпратени от Чехия до Киев, само че на много по-ниска цена. Става дума за надуваеми макети, произведени от чешката компания Inflatech, пише чешкото издание iDNES.

Преди няколко седмици Украйна получи първите си изтребители F-16, които представляват голям технологичен скок в сравнение с МиГ-29, Су-24 и Су-25, които имаше досега. Русия критикува тези доставки, а руската компания "Форес", която произвежда оборудване за добив на петрол, обеща 15 милиона рубли на първия пилот, свалил американски самолет F-16. 

Примамка

Най-вероятно поради опасения за безопасността на изтребителите F-16, на датското военно изложение DALO се появи техен автентичен макет със знаците на украинската авиация, произведен от чешката компания Inflatech. Както съобщава порталът CZDEFENCE.cz, първите копия от тези примамки вече са пристигнали в Украйна, но самият производител не е написал нищо на своя уебсайт за сътрудничество с Киев. Още: Американски анализ: Ерата на F-16 е към своя край. Защо?

Подобно на други модели на компанията от Дечин, това копие на F-16 възпроизвежда истинския самолет до най-малкия детайл. Примамката е оборудвана с прозрачна пилотска кабина, оръжейна система (с ракети) на крилата и резервоари за гориво. Тяхното тяло съдържа, наред с други неща, метални влакна и затова манекенът се засича от радар по същия начин като оригинала. В допълнение, те са устойчиви на повреди. Дори 20-сантиметрова дупка няма да навреди на външния им вид и моделът няма да се спука. Още: Белгия потвърди кога ще достави F-16 на Украйна

Компанията произвежда лъжливи цели под формата на военни бронирани бойни средства от синтетична коприна. „Примамката трябва да бъде лесна за разгъване и пренасяне и да отнеме не повече от 10 минути, за да я надуете и сгънете обратно“, обяви собственикът на компанията "Фресър".

Според него "манекенът" трябва да заблуди вражеските разузнавателни самолети и безпилотни средства. "Решението да изстреляте ракета или не се взема за няколко секунди. В идеалния случай врагът стреля, за да унищожи манекена. Той изразходва своите боеприпаси, които са многократно по-скъпи от поразената цел. По този начин можете да спестите истинска техника, което е 100 пъти по-скъпа", заяви Фресър, цитиран от iDNES. Още: Радари по време на криза. Служебното правителство подготвя военна поръчка за 390 млн. лв.

Според The Washington Post руската армия е била успешно измамена в много случаи с помощта на фалшиви цели. Цената на надуваемите манекени започва от 10 000 долара, а ракетите, използвани за унищожаването им, струват няколко милиона.

Автор: Томаш Ратнер

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес