Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Часове наред взривове: Вълни от руски дронове заляха Киев (ВИДЕО)

30 септември 2024, 09:42 часа • 1886 прочитания

Украинската столица Киев е станала обект на няколко вълни от руски дронове през нощта на 29 срещу 30 септември, съобщиха местните власти. Сирените за въздушно нападение са прозвучали малко след 1 ч. през нощта и са продължили чак след 6 ч. сутринта.

Докато противовъздушната отбрана се е борела с дроновете, са се чули множество експлозии, зенитна стрелба и звук от прелитащите безпилотни летателни апарати в поне един квартал на града, предава Kyiv Independent.

Още: Русия се надъхва да ползва ядрено оръжие срещу Украйна, за да не загуби (ОБЗОР - ВИДЕО)

Малко преди 5:00 ч. кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че няколко дрона са „над и близо до столицата“, като добави: „Засега не се съобщава за щети или жертви". Все пак отломки от един дрон са били открити близо до жилищна сграда в киевския квартал "Оболон".

„Всички руски бойни дронове, които заплашваха Киев, бяха неутрализирани“, заяви в публикация в Telegram Серхий Попко - ръководител на Киевската градска военна администрация. Той добави, че няколко вълни са атакували града от различни посоки.

Свалени дронове

По-късно украинските военновъздушни сили съобщиха, че през нощта руснаците са изстреляли 73 ирански дрона тип „Шахед“ срещу градове в Украйна, 67 от които са били прехванати. Един безпилотен апарат е полетял в посока Беларус, три са били "изгубени" заради електронно заглушаване, а един остава във въздушното пространство на Украйна, съобщиха от ВВС малко преди 9 ч. тази сутрин.

Още: "Гърмят на метри от цевта": Украйна се оплаква от лоши боеприпаси от Запада

Не се уточнява колко от дроновете са атакували Киев. Но от съобщението на ВВС става ясно, че безпилотните машини са били насочени към Киевска, Черкаска, Виницка, Кировоградска, Житомирска, Полтавска, Черниговска, Сумска, Харковска, Днепропетровска и Николаевска област.

Свалена е и една управляема ракета X-59/69. Руснаците са изстреляли още балистична „Искандер-М“ от Крим и противорадарна ракета Х-31П от въздушното пространство над черно море. Не е ясно какво е станало с тях.

През последните седмици руските безпилотни самолети атакуват Киев все по-често - през нощта на 26 септември отново имаше нападение: Руска въздушна атака по жилищни райони на Киев и Запорожие, има ранени (СНИМКИ).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес