Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 150 доброволци почистваха района около р. Искър (СНИМКИ)

30 септември 2024, 12:08 часа • 300 прочитания

Над 150 доброволци, сред които семейства с деца на различна възраст, се събраха в събота, 28 септември, в село Герман, близо до София, за да се включат в мащабна инициатива за почистване и облагородяване на част от река Искър. Събитието, организирано от Сдружение „Искър-София“ , обедини местната общност за почистване и облагородяване на крайбрежната зона.

Още: Легенда и факти: Река Искър

Мост в цветовете на трибагреника

Снимка Сдружение “Искър-София“

Освен почистване на бреговете от битови отпадъци, доброволците се включиха и в дейности като боядисването на местния мост в цветовете на българското знаме, в което активно участваха и децата. Допълнително бяха изградени нови места за отдих, включително пейки и маси, както и бяха поставени нови указателни табели за посетителите на реката.

Още: Знаете ли къде се влива река Искър в Дунав?

Дарение, за да продължи почистването

Снимка Сдружение “Искър-София“

Фирма дари 20 000 лв. за по-нататъшното поддържане и облагородяване на района.

“На самото мероприятие се събрахме над 150 човека. Разделихме си задачите и една част започна да боядисва железния мост, който стана страхотен. Друга група започнахме да почистваме боклука около реката, като събрахме няколко тона. Останалите колеги се заеха с изработването на 5 броя големи информационни табели и още пейки и маси, които да разположим на различни места по реката. Останахме на реката до късния следобед и свършихме огромно количество работа, а през цялото време на всички не им слизаха усмивките от лицата и съм убеден, че в този ден се създадоха множество нови приятелства защото самата атмосфера беше прекрасна.” заяви Георги Мутавджийски от сдружение „Искър-София“.

Снимка Сдружение “Искър-София“

Още: Безопасно е вече преминаването по моста над река Искър

„Дарението, което получаваме ще ни позволи да направим реална промяна, като средствата ще бъдат изразходвани за наемане на техника, с която да почистим строителните отпадъци изоставяни неправомерно по бреговете на реката, които е невъзможно да се премахнат само на ръка.“

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес