Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на газа в Европа падна под 150 евро, а европейските газохранилища ще са пълни и след зимата

14 октомври 2022, 16:35 часа • 3854 прочитания

Цената на газа в Европа продължава да пада и на търговете в петък вече е под 150 евро/МВтч. Германия е запълнила газохранилищата си до 95%, метеоролозите прогнозират по-топла зима от обичайното.

Фючърсната цена на нидерланската газова борса TTF сега е на най-ниското си равнище от края на юни, след като през август се изстреля до 340 евро.

Германия си беше поставила цел да запълни 95% газохранилищата си до 1 ноември, но направи това предсрочно. По данни на Gas Infrastructure Europe, в Европейския съюз като цяло газохранилищата са 91.6% запълнени.

Ако зимата наистина се окаже мека, това ще помогне на Европа да съкрати с 15% потреблението през отоплителния сезон. Както съобщи Службата по наблюдение на климатичните промени (Copernicus Climate Change Service), нейният климатичен модел показва, че вероятността за по-високи от обичайните температури в близките месеци във Великобритания, в много райони в Централна Европа и значителна част от Средиземноморието, е 50-60%.

Междувременно шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви в сряда, че по-време на пиковите студове идната зима могат да замръзнат цели градове в Европа:

"Зимата може да бъде относително топла, но която и да е една седмица или пет дни ще бъдат ненормално студени. За този кратък промеждутък от време, не дай боже, може да замръзнат цели градове".

Според "много песимистичните" прогнози, към март 2023г., в европейските хранилища ще остане около 5% газ, каза Милер в изказването си пред форума "Руска енергийна седмица". 

За това, че в хранилищата може да остане 5% газ в случай на пълно прекратяване на руските доставки от 1 ноември и при незначителен внос на втечнен газ (LNG), прогнозира наскоро Международната енергийна агенция в обзора си за световния газов пазар.

Според нейните изчисления обаче, при значителни доставки на втечнен газ, хранилищата ще бъдат 20% запълнени до края на зимата. Ако Европа може да съкрати газовото потребление с 13% (в сравнение с петгодишното равнище на потребление), тогава дори при незначителни доставки на LNG, в хранилищата ще остане над 33% газ, твърди агенцията.

Actualno.com припомня, че в края на годината спадът на износа на "Газпром" за Европа ще е 50%, очаква Международната енергийна агенция. През третото тримесечие той спадна със 70%, в резултат на което вносът на втечнен газ от САЩ за пръв път в историята надвиши доставките на тробопроводен газ от Русия.

През ноември нараства възможността за засилване на доставките от САЩ, тъй като тогава трябва отново да заработи най-големият терминал за втечнен газ - Freeport LNG, който през юни спря работа заради пожар. 

Вносът на втечнен газ компенсира две трети от спадналите доставки от Русия, а останалата една трета почти изцяло може да се компенсира за сметка на понижението на температурите в сградите с 3%

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес