Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският външен министър: Сюлеймани представляваше заплаха за региона

05 януари 2020, 14:13 часа • 4980 прочитания

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че иранският генерал Касем Сюлеймани, който беше убит при въздушен удар на САЩ, представлява заплаха за региона, предаде ТАСС.

В интервю за Sky News той добави, че Лондон разбира позицията на Вашингтон, който според министъра е имал право да защитава безопасността на своите граждани в Близкия изток.

"Сюлеймани представляваше регионална заплаха и ние разбираме позицията на американците, които имат право да предприемат мерки за самозащита", каза Рааб.

По думите му специалните сили "Ал-Кудс" командвани от Сюлеймани, Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC, елитните части на иранските въоръжени сили) са участвали в дестабилизирането на ситуацията в региона и организирането на атаки срещу мисии на западни страни.

В същото време, според Рааб, Лондон е обезпокоен от изострянето на ситуацията в Близкия изток и възможността за конфликт поради последствията от убийството на Сюлеймани.

Външният министър повтори, че Великобритания призовава всички страни да потушат напрежението, чието засилване играе в ръцете само на терористични групи, действащи в региона.

Доминик Рааб съобщи, че през следващата седмица ще замине за САЩ, където ще проведе разговори с държавния секретар Майкъл Помпео.

Министърът отбеляза, че британското правителство е предприело множество мерки за осигуряване безопасността на своите граждани в Близкия изток, включително чрез предоставяне на военен ескорт на британски търговски кораби в Ормузкия пролив.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес