Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болезнени данъци и лишения: Икономиката на Великобритания поема по нов път

23 септември 2024, 07:46 часа • 1951 прочитания

Британският министър на финансите Рейчъл Рийвс ще се закълне да „възстанови Великобритания“ след 14-годишното управление на консерваторите, като предупреди за „трудни решения“ в речта си на конференцията на Лейбъристката партия.

Речта, която се произнася малко повече от месец преди първия подробен бюджет на управляващата Лейбъристка партия, ще бъде внимателно наблюдавана от инвеститорите на фона на опасенията за повишаване на данъците.

Правителството на Кийр Стармър, който стана премиер след съкрушителната победа на неговата лявоцентристка Лейбъристка партия на общите избори през юли, обвини администрацията на победените консерватори за „черната дупка“ в публичните финанси, възлизаща на 22 млрд. паунда (28 млрд. долара).

През август държавният дълг на Обединеното кралство достигна забележително високо ниво от 100 % от брутния вътрешен продукт на страната - общата годишна продукция - ниво, което не е достигано от началото на 60-те години на миналия век.

Стармър вече предупреди британците, че обявяването на бюджета на 30 октомври ще бъде „болезнено“, като се очаква повишаване на данъците и съкращаване на разходите.

Очаква се в речта си в понеделник Рийвс да се ангажира с „бюджет, който ще възстанови Великобритания и ще донесе промяната, обещана от лейбъристите“, и да определи икономическия растеж като „мисия номер едно“ на правителството.

Тя ще заяви, че вярва в осигуряването на „по-добра Великобритания, Великобритания на възможностите, справедливостта и предприемчивостта“, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Украйна получава негласно разрешение за далекобойни удари срещу Русия? 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес