Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В новото правителство на Франция парадоксът остава

22 септември 2024, 16:56 часа • 738 прочитания

Ръководителят на канцеларията на френския президент Еманюел Макрон обяви на 21 септември състава и структурата на новия кабинет. От Елисейския кабинет официализираха имената на повече от 30 министри и ръководители на държавни агенции. Всичките ключови позиции ще бъдат запълнени от нови лица, като единствено Себастиан Льокорню ще запази поста си на министър на отбраната.

Снимка: Getty Images

 

Жан-Ноел Баро ще бъде външен министър, а Брюно Ретайо ще бъде вътрешен. Антоан Арман е новият министър на икономиката, финансите и промишлеността в новото правителство, което е съставено основно от представители на центристки и консервативни партии, съобщи ръководителят на администрацията на Елисейския дворец Алекси Колер. 

Все още не е ясно дали това ще сложи край на политическата криза, обхванала Франция от лятото и колко дълго ще издържи новото правителство, съобщи БТА.

Още: Макрон търси подкрепа от бившите президенти Саркози и Оланд, за да се справи с 55-дневната криза

Парадоксът си остава

Политическата ситуация във Франция остава парадоксална. Макар и лявата коалиция "Нов народен фронт" да спечели неочаквано предсрочните парламентарни избори преди два месеца, страната получава дясноцентристко правителство, оглавено от премиера Мишел Барние, в който левицата няма да има доминираща роля.

Мишел Барние, снимка: Getty Images

Асошиейтед прес описва 73-годишния Барние като ветеран, познат в ролята на главен преговарящ на Европейския съюз по Брекзит, който и преди е бил натоварван със сложни политически задачи. Очаква се първото голямо политическо изпитание пред него в ролята му на премиер да дойде на 1 октомври, когато ще трябва да изнесе реч пред Народното събрание, посветена на общите политически насоки. След това той ще трябва да представи бюджетен план за 2025 г., който да се справи с финансовото положение на Франция, което премиерът тази седмица нарече "много сериозно", припомня БГНЕС.

Скоро може да се очертае вот на недоверие, предизвикан както от левицата, така и от крайнодясната партия "Национален сбор". Преди да бъдат оповестени имената на кабинета, хиляди души протестираха в цяла Франция. По темата: Хиляди протестират във Франция срещу новия премиер Барние (ВИДЕА)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес