Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак и пак: Руска ядрена ракета "Сармат" се взриви при тест (СНИМКИ)

22 септември 2024, 14:17 часа • 1415 прочитания

Тест на руска междуконтинентална балистична ракета "Сармат", способна да носи ядрена бойна глава, е завършил с пълен провал.

Изпитанието е завършило с взрив на ракетата, който е унищожил силоза и площадката за изстрелване в района на Архангелск - има сателитни снимки, които показват последствията от случилото се. Анализ публикува един от известните OSINT анализатори MT Anderson (OSINT е мрежа за откриване и анализ на публични данни).

Тестът е бил на ракета РС-28 "Сармат". Той е извършен вчера, 21 септември. Двигателят на ракетата е работил с втечнено гориво - възможно е заради това изпитанието да е претърпяло неуспех, а на сателитните снимки се виждат 4 пожарни.

Още: "До Страсбург една ракета "Сармат" достига за 200 секунди": Нови заплахи от Русия след решение на Европарламента

Провал след провал

Украинското военно издание Militarnyi коментира, че досега от 5 теста на "Сармат" само 1 е бил успешен - на 20 април, 2022 година. Ракетата влезе в експлоатация в рамките на руската армия през 2023 г., но оттогава всички опити за провеждане на тестови изстрелвания на готови за оперативна експлоатация ракети се провалиха - това първо напомни MT Anderson. "Сармат" е "рекламирана" от руското военно командване и режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин като най-модерния руски елемент в руската ядрена доктрина.

Русия се похвали с ядрен комплекс "Сармат" на дежурство, загуби ли обаче друга ракета?

Междувременно излизат нови и нови сателитни снимки на ударените от Украйна също вчера, 21 септември, руски оръжейни складове номер 23 в Тверска област и в района на Тихорецк: Украинският Генщаб потвърди: Унищожени са 2000 тона руски боеприпаси (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес