Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 1200 компании са напуснали Каталуния заради кризата с Мадрид

21 октомври 2017, 09:14 часа • 3118 прочитания

След изострянето на кризата между правителствата в Мадрид и Барселона 1185 компании са напуснали Каталуния и са регистрирали седалищата си в други части на Испания, предава Deutsche Welle.

Само за един ден – 19 октомври, мястото на регистрация са променили 268 фирми, показват официалните данни на Мадрид.

Сред тях са производителят на пенливи вина Codorníu, компанията за макаронени изделия Pastas Gallo и испанският клон на швейцарския застрахователен концерн Zurich.

Днес се очаква испанският кабинет на министрите да одобри мерки, позволяващи на правителството да наложи пряко управление над Каталуния, предаде BBC.

Заседанието идва почти три седмици след спорния референдум за независимост, провел се в автономния регион в началото на месеца. Според испанското правителство, вотът е незаконен. Според каталунския лидер Карлес Пучдемон обаче гласуването му дава мандат за обявяването на независимост. Вследствие на това, централното правителство се готви да отнеме автономията на региона, предаде Фокус.

Очаква се задействането на член 155 от Конституцията, който позволява налагане на пряко управление в условия на криза. Мерките може да включват поемане на контрола върху регионалната полиция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес