Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш генерал от НАТО: Бомбардировката по Кримския мост ще е съкрушителен удар за Кремъл

08 юли 2022, 14:56 часа • 14560 прочитания

Разрушаването на Кримския мост може да стане съкрушителен удар за Кремъл, тъй като той свързва континенталната част на Русия с Кримския полуостров. А това Украйна сега може по-лесно да направи с наскоро доставените ѝ ракети "Харпун". Това каза бившият главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав пред The Times.

По думите му заради продължаващата агресия на Русия срещу Украйна Кримският мост може да се смята за напълно "легитимна цел".

"Изобщо не ме изненадва, че руснаците се тревожат толкова за Кримския мост. За тях той е невероятно важен. Сега, след като Запада предостави на Украйна крилати ракети "Харпун" с обсег до 200 мили (повече от 300 км – бел. ред.), мисля, че руснаците имат всички основания да се притесняват, че Украйна може да атакува моста“, каза той.

Припомняме, че Крим беше включен в състава на Руската федерация през 2014 г. след противоречив референдум, а събитието бе осъдено от много световни лидери като незаконно присвояване на украинска територия. ООН също не призна анексирането.

11-километровият Кримски мост бе изграден между 2016 и 2018 г. през Керченския пролив и е един от най-амбициозните инженерни проекти на Русия на стойност около 3,5 милиарда долара. Според публикации в руски и украински медии той е много добре защитен, включително с ПВО и радари, с които да не се допусне подводна диверсия и разполагане на експлозиви. Освен това, мостът е така строен, че да не рухне целият, защото е изграден на секции, твърдят в Русия.

ОЩЕ: Русия с нов законопроект как чужда държава може да стане член на Руската федерация

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес