Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш бояджия е новият лидер на "Алтернатива за Германия"

01 декември 2019, 10:35 часа • 4057 прочитания

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" си избра нов лидер.

44-годишният Тино Хрупала, които е бивш бояджия от Саксония беше избран за съпредседател на радикалната партия. Той спечели надпреварата за лидерския пост с близо 55% от гласовете на партийния конгрес в град Брауншвайг, съобщава DPA.

Хрупала наследява Александър Гауланд като съпредседател на партията. Александър Гауланд не се кандидатира за преизбиране и подкрепи Хрупала. 78-годишният Гауланд остава съпредседател на парламентарната група във федералния парламент.

Той бе жестоко критикуван миналата година, когато описа нацистката ера като "просто птиче лайно в успешната 1000-годишна германска история", припомня Politico.

Гауланд, който е смятан за относително умерен в рамките на партията, даде да се разбере, че Хрупала е неговият предпочитан наследник. Той надделя над Готфрид Курио, считан за по-радикален лидер, на балотаж.

Йорг Мойтен е преизбран за другия съпредседател на партията.

Основните политически партии в Германия отказват да сътрудничат с "Алтернатива за Германия", като я смятат за ксенофобска и поставят под въпрос привързаността ѝ към демократичните норми.

Крайнодясната партия изживя сериозен ръст на популярността си след миграционната криза през 2015 г. и формира третата по големина група в германския парламент. Формацията също е представена във всички 16 регионални парламента на Германия и е особено силна в източната част на страната.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес