Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Берлин: „Северен поток-2” е икономически проект

06 януари 2021, 17:37 часа • 1706 прочитания

Властите в Германия продължават да смятат „Северен поток-2” за икономически проект и не приемат екстериториалните претенции на САЩ. Това заяви по време на днешния брифинг говорителят на правителството Улрике Демер.

Отношението на Берлин към строителството на газопровода не се е променило. Няма промяна и в позицията по отношение на екстериториалните санкции на САЩ, които Германия възприема като несъответстващи на международното право, съобщи ТАСС.

На 1 януари в САЩ влязоха в сила промените в бюджета за отбрана, който включва разширени санкции по отношение строителството на газопроводите „Северен поток – 2” и „Турски поток”.

Компанията Nord Stream 2 AG приключи работата по изграждането на 2,6 км тръбопровод в изключителната икономическа зона на Германия. Очаква се до средата на януари да започне полагането на тръби по двете успоредни трасета на газопровода в изключителната икономическа зона на Дания.

До момента са завършени 94 % от строителството на тръбопровода. Работата се забави заради отказа на швейцарската фирма „Allseas” да участва в него заради опасения от санкции от страна на САЩ.

По-рано стана известно, че премиерът на провинция Макленбург – Предна Померания Мануел Швезиг планира създаването на специална фондация за защита на климата в опит да заобиколи наложените от САЩ санкции срещу газопровода. „Билд” съобщи, че фондацията ще позволи „Северен поток-2” да бъде класифициран като „един от най-важните елементи за защита на околната среда”, което би трябвало автоматично да го изведе от зоната на санкциите. Освен това тази структура може да послужи и за успешното завършване на проекта.

За целта фондацията планира да създаде специализирана икономическа структура, чиито продукти и услуги ще бъдат насочени изключително към завършването на строителството на „Северен поток – 2”. По този начин фирмите, застрашени да попаднат под ударите на санкциите, ще си взаимодействат с руската страна посредством икономическите инструменти на фондацията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес