Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия: Русия тайно картографира критична инфраструктура в Северно море

23 февруари 2023, 05:43 часа • 2335 прочитания

Европейските страни не трябва да бъдат "наивни" по отношение на присъствието на руски "шпионски кораб" в Северно море, заяви белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Квикенборн.

"Това, което се случи със "Северен поток", може да се случи и в Северно море", заяви министърът на правосъдието, предаде Politico. "Не бива да бъдем наивни", добави той.

През ноември миналата година "видяхме някои подозрителни движения в близост до нашите вятърни мелници и тръбопроводи - телекомуникационни тръбопроводи и газопроводи", каза Ван Квикенборн, потвърждавайки по-ранните си забележки по темата и добавяйки, че вероятно става въпрос за същия кораб, за който нидерландските медии съобщиха тази седмица.

В понеделник нидерландските разузнавателни агенции AIVD и MIVD представиха доклад, в който се казва, че Русия "тайно картографира" критична инфраструктура в Северно море, включително газопроводи и вятърни паркове, в подготовка за потенциални саботажи, като директорът на MIVD Ян Свиленс заяви на пресконференция, че руски кораб е бил засечен в офшорен вятърен парк.

В Белгия министерството на отбраната е проследило кораба на 17 ноември. В резултат на това Белгия е взела решение да закупи софтуер за "по-добро локализиране на този вид кораби", а също така е въвела закон за по-добра защита на критичната инфраструктура.

Страните от ЕС и НАТО увеличиха усилията си за защита на критичната инфраструктура след саботажа на газопровода "Северен поток" в Балтийско море през септември. Въпреки че не беше установен виновник за атаката, няколко западни лидери обвиниха Русия, пише БГНЕС.

ОЩЕ: 70% от работещите в учреждения в Москва трябвало да присъстват на концерта на Путин

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес