Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия привика израелския посланик

02 февруари 2024, 15:10 часа • 2936 прочитания

Белгия привика в петък израелския посланик в страната заради бомбардировката срещу Белгийската агенция за развитие в ивицата Газа, съобщи Анадолската агенция. 

Белгия осъди бомбардировката

„Министърът на външните работи Хаджа Лахбиб привика посланика на Израел в Белгия Н. Пр. Идит Розенцвайг-Абу, към кабинета по външни работи. Срещата се проведе в присъствието на министъра на сътрудничеството за развитие Каролин Генез“, се казва в изявление на белгийското външно министерство.

От името на Белгия министрите категорично осъдиха бомбардирането и унищожаването на офисите на белгийската агенция за развитие, в Газа. ОЩЕ: Съд в САЩ: Израел извършва геноцид в Газа, Байдън да преразгледа подхода си

Белгия призовава за прекратяване на огъня в Газа

От белгийското външно министерство подчертаха, че унищожаването на гражданска инфраструктура, е абсолютно неприемливо и нарушава международното право.

„Насилието трябва да спре. Белгия призовава за незабавно прекратяване на огъня от всички страни, постоянен и безпрепятствен достъп за хуманитарна помощ и незабавно и безусловно освобождаване на заложници", се казва още в съобщението. 

Министерството също повтори призива за възобновяване на мирния процес и политическите преговори, които биха могли да доведат до решение за две държави.

„Белгия ще постави отново въпроса за обезщетението за повредената инфраструктура на проекти, финансирани от ЕС и неговите държави-членки, отново в дневния ред на следваща европейска консултация“, предупреди още външният министър на Белгия. ОЩЕ: "Шансовете са 50/50": Какво се знае за новия план за примирие и пускане на заложниците в Газа?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес