Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралия праща на Украйна системата Slinger - "убиец на дронове" (ВИДЕО)

03 октомври 2023, 12:26 часа • 8343 прочитания

В индустриалната зона в австралийската столица Канбера се провежда тренировка на отговор срещу нарастващата заплаха от дронове в Украйна. Реплика на оръдие, монтирана на задната част на пикап, проследява целта си и сваля дроновете от небето.

Това е системата Slinger и е предназначена за противодействие на безпилотни летателни апарати - нещо, което е повече от нужно на Киев, предвид постоянните масирани руски атаки.

"Видяхме това масово разпространение на заплахите от дронове в Украйна", казва Мат Джоунс от Electro Optic Systems, производителите на Slinger. "Проблемът е, че видовете системи, които в момента се използват за поразяване на дронове, са твърде скъпи, за да се удари безпилотен летателен апарат за 10 000 долара или дори за 1000 долара".

Още: САЩ обещаха нов военен пакет за Украйна въпреки драмите с бюджета

Цената е добра за Украйна

Само че Slinger е на цена, която Украйна може да си позволи, пише ABC. Цената ѝ е по-малко от 1,55 млн. долара.

Страховитият ирански модел "Шахед", използван от Русия за нанасяне на удари срещу украинските градове, струва около 31 000 долара. Ракетите, използвани за свалянето им, могат да струват 10 пъти повече.

"Доскоро трябваше да използваме много скъпи ракети, за да атакуваме тези неща", казва Райън. "Ако използвате ракета за 100 000 или 200 000 долара, за да свалите безпилотен самолет за 10 000 долара, това не работи за повечето държави".

Slinger използва сложна технология, за да постигне резултат. В Канбера инженерът - изпитател на EOS - Шарлот Капер използва джойстик, за да проследи дрон на екрана. "Просто се уверявам, че той остава на трасето, остава въоръжен и когато получим сигнал, можем да стреляме и да свалим дрона", обяснява тя.

Още: Украйна може да атакува Крим с ракети "Таурус", казват в Германия (ВИДЕО)

Доставка за Киев

EOS сглобява камерите, лазерите и устройствата, които осигуряват работата на системите за проследяване. 85% от съставните части се доставят от австралийски компании.

Очаква се до края на годината в Украйна да бъдат доставени 10 Slinger-а, които сега се произвеждат в АСТ, като част от пакет военна помощ на САЩ.

Говорител на Министерството на отбраната заяви, че австралийското правителство е поело ангажимент да изпълни настоящия си принос към Украйна. Но в момента няма планове за добавяне на системи към австралийската военна помощ за Украйна на стойност 710 млн. долара.

Още: Десетки компании от цял свят влизат в международен отбранителен съюз за Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес