Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваният в Париж мъж е бил осъден задочно заедно с Абделхамид Абаауд

25 март 2016, 10:57 часа • 2152 прочитания

Арестуваният край Париж мъж за планиране на атентат във Франция, е бил осъден в Белгия през юли заедно с Абделхамид Абаауд, организатор на нападенията от 13 ноември във френската столица, предаде AFP, позовавайки се на полицейски източници.

Мъжът, идентифициран като Реда К., е бил осъден задочно в Брюксел за това, че е бил част от джихадистка мрежа планирала да замине за Сирия, твърдят източниците, предаде "Фокус".

Французинът Реда К. е бил арестуван в предградието Аржантьой в четвъртък вечерта с малко количество експлозив.

Френският гражданин, който беше арестуван по време на специалната операция в четвъртък в парижко предградие, е заемал висока позиция в една от терористичните мрежи, обяви министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов.

Той каза, че задържаният е заподозрян, че е „замесен в плана на високо ниво“. Казньов допълни, че няма „конкретно доказателство, свързващо заговора с нападенията в Париж или Брюксел“.

По-рано министърът съобщи, че благодарение на ареста на заподозрения е предотвратен терористичен акт, подготовката, за който бил в "напреднала" фаза.

Междувременно в Брюксел беше задържан още един човек в ранна сутрешна операция в брюкселската община Форе, съобщи телевизионният канал RTBF, цитиран от БГНЕС. "По наша информация един човек е задържан по време на обиск рано тази сутрин” , съобщи каналът.

Спецоперации текат от вчера във Франция и Белгия. Брюкселската полиция арестува двама души тази нощ, които са записани от камерите за видеонаблюдение на летището и на метро станция „Мааленбек” по време на атентатите на 22 март, съобщи телевизионният канал RTL.

"В хода на полицейска операция в Брюксел бях арестувани шестима души, двама, от които са били засечени на камерите на летището и в метрото”, съобщи телевизията.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес