Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Към кого да се обърнем за помощ за преодоляване на хазартна зависимост?

25 февруари 2024, 13:45 часа • 6316 прочитания

Хазартната зависимост е един от най-големите бичове на съвременното общество. Пристрастяването към хазарта е сериозен проблем, при който хората изпадат във вредно състояние за себе си и околните. Водещи хазартни компании като efbet насърчават отговорната игра, но въпреки това някои играчи изпадат в крайности и стават зависими. 

Търсене на помощ - първата стъпка към възстановяване от хазартна зависимост

Един от основните 7 съвета за предпазване от хазартна зависимост е свързан с търсенето на помощ за преодоляване на пристрастяването. Именно търсенето на помощ е и първата важна стъпка към възстановяване от хазартна зависимост. Ето 5 начина за търсене на подкрепа и напътствия при борба с хазартна зависимост: 

Терапевти и консултанти: Професионалистите в областта на психичното здраве, наричани още терапевти и консултанти, са обучени да помагат на хората, които се борят със зависимостта. Те осигуряват безопасно и неосъждащо пространство за изследване на основните причини за пристрастяването към хазарта, разработване на стратегии за справяне и работа за промяна на поведението. За справяне с проблемите, свързани с хазарта, често се използват терапии като когнитивно-поведенческа терапия (КПТ) и мотивационно интервюиране.

Общности за подкрепа: Групите за подкрепа предлагат подход към възстановяването, основан на общността. Тези групи осигуряват платформа, в която хората могат да споделят своя опит, да получат информация от други хора, изправени пред подобни предизвикателства, и да получат насърчение от връстници, които разбират трудностите, свързани със зависимостта. Групите за подкрепа могат да послужат като източник на мотивация и отчетност по време на процеса на възстановяване.

ОЩЕ: 3 механизма за самоограничение в хазарта

Хазартна зависимост

Линии за помощ и горещи линии: Различни линии за помощ и горещи линии са на разположение на лицата, които търсят незабавна помощ или кризисна интервенция. Тези услуги се обслужват от обучени специалисти, които могат да предложат подкрепа, информация и насочване към ресурси за лечение. Линиите за помощ предоставят поверителна и анонимна подкрепа, което ги прави достъпни за лицата, които се колебаят дали да потърсят помощ лично.

Центрове за рехабилитация: Болничните или амбулаторните рехабилитационни центрове са специализирани в лечението на зависимости, включително на хазартна зависимост. Тези съоръжения предлагат структурирани програми, съобразени с уникалните нужди на всеки човек. Рехабилитацията може да включва комбинация от терапия, консултиране и промени в начина на живот, за да се насърчи дългосрочното възстановяване. Рехабилитационните центрове осигуряват подкрепяща среда, в която хората могат да се съсредоточат върху възстановяването си далеч от отключващи фактори и изкушения.

Семейство и приятели: Близките могат да играят решаваща роля в подкрепата на човек, който преодолява хазартната зависимост. Те могат да предложат емоционална подкрепа, насърчение и разбиране по време на процеса на възстановяване. Включването на членове на семейството в терапевтични сесии или срещи на групи за подкрепа също може да улесни откритата комуникация и да укрепи мрежата за подкрепа. 

ОЩЕ: 10 предупредителни сигнала, че развиваме хазартна зависимост 

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес