Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излезе първото класиране за гимназиите

12 юли 2023, 12:05 часа • 4500 прочитания

Излезе първото класиране за гимназиите. Родителите ще имат три дни, за да се запишат децата си в училищата, в които са приети или да подадат заявления за участие във второто класиране. Ако те не могат лично, възможно е да го направи и трето лице, но с нотариално заверено пълномощно, в което изрично е указано, че е за записване в гимназия. Срокът е от утре до 17 юли, включително. Второто класиране ще излезе на 19 юли.

ОЩЕ: Започва кандидатстването за прием в гимназиите

След първото класиране родителят има две възможности. Едната е да запише детето си в паралелката, в която е прието, ако тя е достатъчно желана. Другата възможност е да подаде заявление за участие във второто класиране. И в двата случая това става в училището, където ученикът е приет.

Не подават заявление тези ученици, които не са класирани никъде – те участват автоматично във втория етап. Важно е да се знае, че при подаването на заявление за участие във второто класиране, ученикът може да се изкачи само по-нагоре в желанията си, а ако не му достигне балът за по-предпочитаните паралелки, ще остане на позицията, на която е приет на първото класиране.

Ако не се подаде заявление за участие във второто класиране и ученикът не бъде записан, той губи мястото си. В този случай ще може да участва едва в третото и четвъртото класиране. Това обаче е рисково, защото се кандидатства само за свободните места, останали след първото и второто.

ОЩЕ: МОН предлага и четвърто класиране след изпитите в 7-и клас

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес