Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради долара и нови данни за запасите: Цената на петрола поддържа курса

09 август 2024, 10:01 часа • 659 прочитания

Цените на петрола се повишиха в сутрешната търговия през последния търговски ден от седмицата, предаде Блумбърг.

Цените 

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, прибави 10 цента до 79,36 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 16 цента до 76,35 долара за барел.

Поевтиняване на долара

Цените на суровия петрол вероятно ще продължат да се повишават поради поевтиняването на щатския долар, особено след като понастоящем се очаква Федералният резерв да намали лихвените проценти повече от два пъти през тази година. В дългосрочен план обаче петролните пазари може да се окажат под натиск поради глобалния енергиен преход и намаляващото производство.

Още: Еврото с необичаен ход на курса спрямо долара

Цените на петрола се понижиха до най-ниските си нива от февруари насам на фона на сътресенията на световния пазар през миналата седмица. Покупките, предизвикани от нарастващото търсене, може би подкрепиха възстановяването на цените. Запасите в САЩ намаляват от средата на юни, което съвпада с летния туристически сезон в Северното полукълбо.

Запасите 

Освен това запасите от петролни продукти в пристанището на Фуджейра в ОАЕ намаляха с 5,9 % до едномесечно дъно през седмицата, приключваща на 5 август. 

Още: Цените на петрола направиха неочакван завой

Според доклад на EIA съкращаването на производството от ОПЕК+ ще доведе до намаляване на световните запаси от петрол през следващите три тримесечия и ще повиши цените на петрола. През юни ОПЕК и неговите съюзници се споразумяха да удължат съкращенията на производството с 3,66 млн. барела на ден до края на 2025 г., като допълнителните доброволни съкращения с 2,2 млн. барела на ден ще продължат до септември тази година.

Организацията, която произвежда над 37% от общото световно предлагане на петрол, намалява добива от 2022 г. насам, като общото намаление е 5,86 млн. барела дневно, което представлява 5,7% от световното търсене.

Близкият изток

Напрежението в Близкия изток продължава да бъде благоприятно за цените на петрола, тъй като всяка ескалация може да доведе до прекъсване на доставките. Израел очаква военна атака от страна на Иран след убийството на лидер на Хамас, което поражда опасения, че нарастващото напрежение може да прерасне в по-широк регионален конфликт.

Междувременно доставките на петрол продължават да бъдат атакувани от военната групировка на хутите в Червено море, което принуждава контейнерите да преминават през нос Добра надежда, което отнема от седем до десет дни повече. Според доклад на Блумбърг кризата в Червено море се очаква да продължи до 2025 г., което ще доведе до увеличаване на разходите за превоз на петрола.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес