Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд отново защити ВЕЦ срещу нелогична законова промяна

10 май 2022, 07:40 часа • 2827 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) продължава да решава дела в полза на ВЕЦ-ове, принудени да изпълняван неизпълнимо условие след изменение от март 2021 г. на Наредбата за ползването на повърхностните води, съобщава "Лекс".

Заради изменението, от титулярите на разрешителни за водоползване започна да се изисква документ за учредено право на строеж в речното корито като част от процедурата за изменение или продължаване на разрешителното. Държавата не е изисквала такъв документ при изграждане на съответната ВЕЦ и няма как титулярите на разрешителното да се сдобият с такъв със задна дата след въвеждане на съответния обект в експлоатация.

През март 2022 г. състав с председател Илияна Дойчева (докладчик по делото) и членове Лозан Панов и Славина Владова най-общо прие, че с издаването на разрешително за водоползване за съответната ВЕЦ се уреждат и вещните права върху имотите в речното корито, публична държавна собственост.

Сега състав, председателстван лично от зам.-шефа на ВАС Любомир Гайдов и с членове Севдалина Червенкова и Стефка Кемалова взе решение по подобен начин и отмени решението на първата инстанция, с което разрешението за строеж на малката ВЕЦ "Забърдо" беше обявено за нищожно по искане на прокуратурата.

На МВЕЦ "Забърдо" са издадени разрешителни за ползване на повърхностен воден обект. А разрешението за строеж на МВЕЦ "Забърдо" отговаря на всички изисквания на закона, казва съдът.

Върховните съдии Гайдов, Червенкова и Кемалова. осъждат Окръжна прокуратура – Смолян да плати на собственика на МВЕЦ "Забърдо" 10 000 лв. разноски по делото.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес