Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туристическа организация иска държавата да не казва първо на хората накъде върви заболеваемостта от коронавирус

24 август 2021, 14:22 часа • 3015 прочитания

Да не се казва на обикновените хора как ще се променя в близко бъдеще обстановката с коронавируса, а първо да бъде уведомявано министерството на туризма, след това и туристическите асоциации. За това настоява Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), обединяващ 15 браншови и съсловни организации.

"Настояваме предварителната информация по отношение на промяна на обстановката да бъде свеждана до МТ и от там до асоциациите или директно до тях, но да не излиза в публичното пространство преди да е станало факт опасението, защото по този начин се всява ненужен страх и тревожност в гражданите. Това рефлектира с незабавни откази от вече заплатени резервации, което води до незабавни загуби", гласи дословно тази част от позицията на АТИБ!

Всъщност, това е едно от 8 искания на АТИБ към здравното министерство. Другите са:

1. Да има ясна и здравно обоснована политика по отношение на ваксините, която да бъде закон за институциите и правило за гражданите. Без тази политика и разнопосочните сигнали по отношение на ефективността на ваксината е невъзможно доближаването ни до нормални нива на работа.

2. Упражняване на контрол за спазване на здравните мерки.

3. Има нужда от ясни и практични указания какво се случва при групово пътуване и някой от групата по време на път се окаже позитивен. Как реагира водача на групата? Какво точно се случва с групата?

4.Реципрочност на условията при влизане в дадени страни. Да се сключват двустранни споразумения, ако обстановката позволява, така че ако отсрещната страна не изисква тестове или ваксинационни сертификати, то и ние да не изискваме.

5. На двуседмична база да се правят математически прогнози за евентуално развитие на заболеваемостта в различните дестинации и тази информация да бъде предоставяна на туристическия бранш.

6. Да се вземе решение както е в европейските държави, например Испания, при влизане от червена зона да се влиза с антигенен тест, ако не може за всички, то поне за ваксинираните.

7. Да се предоставят безплатни антигенни тестове

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес