Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тече проверка за грешката, допусната от синдиците на КТБ при публикуване на списъците с партиите

26 февруари 2016, 16:03 часа • 3745 прочитания

Възложено е синдиците на КТБ да направят проверка и дадат писмени обяснения във връзка със случая на допуснати грешки при обявяването на списъка с политическите партии, които са имали депозити и кредити във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол.

Той отговаряше на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров относно грешно обявени данни от синдиците на КТБ за депозитите на политическите партии. При развиването на въпроса Димитров попита може ли определени фигури да са били пропуснати, дали има ще има вътрешна проверка от Фонда за гарантиране на влоговете в банките за обявяването на списъците, както и дали ще има смяна на синдиците при техни недобросъвестни действия или системни грешки.

Горанов изложи последователността на събитията и действията на синците, като публикуването на списъците на партиите, държавните служители, магистрати и политици на 9 февруари и последващото препубликуване заради техническа грешка на 10 февруари.

Проверката не е приключила, заяви финансовият министър. Все пак той призна, че от събраните данни за този "неприятен пропуск" се създават съмнения за коректността. Владислав Горанов заяви, че в момента тече анализ.

"Готов съм да препоръчам определени действия към Фонда за гарантиране на влоговете, вероятно подобни действия ще бъдат предприети през днешния ден", каза още Горанов.

Мартин Димитров все думата след изказването на финансовия министър и обърна внимание на това, че синдиците сами ще се проверяват за извършените от тях грешки. Те готвеха тези списъци доста дълго време, заяви реформаторът.

"Ако тези хора не могат да се справят с публикуване на списък, как да се справят с по-сложни задачи", заяви Димитров. Той обърна внимание на думите на Горанов, че Фондът чрез финансовия министър е възложил на синдиците сами да се проверят, сами да открият допълнителни свои грешки.

Необходима е проверка от трети лица, смята Мартин Димитров. "Не трябва да се колебаете да поискате смяната на тези хора, за да няма никакви съмнения за тяхната работа", каза още той, обръщайки се към Горанов. 

"Публикуването на списък, който готвиш толкова време, е елементарна работа", каза също депутатът. Когато те допускат такива грешки, няма как да не пораждат тежки съмнения, добави той.

Припомняме, че преди около две седмици синдиците на Корпоративна търговска банка излязоха със списъци на политици, държавни служители, магистрати и партии, които са имали сметки в банката. Задължението им беше вменено с промени в Закона за кредитните институции от миналата година. Веднага след публикуване на списъците, които показаха, че някои политически партии са имали внушително влогове във фалиралата банка, от „Глас Народен“ и други сигнализираха за грешка. В последствие се оказа, че такава наистина има, като синдиците публикуваха наново списъците на партиите, които са имали пари и са теглили от КТБ. Те също така обясниха, че става дума за техническа грешка, заради която към сметките на някои партии бяха добавени милиони, а от други изчезнали подобни суми, като една от тези формации беше „Демократи за силна България“ (ДСБ), част от Реформаторския блок.

Заемът на изплащане на депозитите в КТБ

Владислав Горанов отговаря по време на парламентарния контрол и за заема, отпуснат на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за изплащане гарантираните депозити на вложителите в КТБ. Той беше зададен от депутата от БСП Жельо Бойчев.

Финансовият министър каза, че от Фонда са усвоени 1,765 млрд. лв., добавяйки, че заемът ще бъде върнат. Лихвените плащания се извършват веднъж годишно на 15 април, стана ясно от думите му.

Искам да заявя категорично, за заемът от Фонда ще бъде върнат независимо от кой източник, каза също така Владислав Горанов.

Синдиците на банката отговарят за контрола по събиранията на задълженията към КТБ и тяхната работа може да се следи на страницата на Фонда, където се публикува всяка седмица отчет на дейността им, каза Горанов. По думите му вече има събрани около 10% от парите.

Въпросът, който ни интересува, е каква част от имуществото на КТБ, което е откраднато, ще може да бъде възстановено, заяви министърът. Той благодари на депутатите за промяната в законодателството (Закона за банковата несъстоятелност, бел.ред.), за това, че може да се проследи връзката между отпуснатите кредити от КТБ и закупени активи.

В СГС са входирани стотици искове молби за разваляне на прихващани, каза още Горанов, обръщайки внимание на факта, че голяма част от средствата от отпуснатите от КТБ кредити, са били изразходвани на етапа на тяхното получаване.

Коментарите какъв ще е размерът на връщаните кредити, е умерено песимистичен, каза още финансовият министър. "Искам да ви уверява, че не пестим нито време, нито средства, за да водим тежките дела", посочи той. Сами разбирате правната сложност да процесите, добави той.

По думите му в КТБ години наред интелигентни хора са работи за точно обратното - "сключвали са много сделки с една единствена цел – да не можем да съберем и възстановим парите".

Министърът посочи, че задачата, дадена на разследващата международна компания AlixPartners за проследяване на парите, е доста повече от това, което предписва Законът за банковата несъстоятелност като обхват.

Пред журналисти по-късно относно спекулативната информация, че докладът на Alixpartners струва 20 млн. евро Горнов заяви, че това не е вярно. "Докладът струва под 1 млн. евро - около 800 000 евро", каза той.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес