Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според БФА новата такса за ВЕИ-тата е незаконна

14 март 2014, 15:02 часа • 19541 прочитания

Нова дискриминационна и незаконна такса само за производителите от слънчеви и ветроенергийни централи в размер на 2,45 лв./МВч без ДДС прие ДКЕВР. Заедно с новата дискриминационна такса, ДКЕВР не указва механизъм за възстановяване на незаконно събраните суми от временната цена за достъп, отменена с десетки решения на Върховния административен съд. Това се казва в съобщение на Българска фотоволтаична асоциация, разпространено до медиите.

Становището на БФА е, че решението на ДКЕВР за нова такса за производителите на енергия от слънце и вятър противоречи на българското и европейското законодателство, има съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. В допълнение на това за пореден път поставя в условия на неравно третиране всички производители от ФтЕЦ и ВтЕЦ спрямо всички останали. Гореизложеното дава пълни основания на производителите да обжалват решението в 14-дневен срок от публикуването му пред ВАС.

За пореден път, с незаконни и дискриминационни решения, се налагат допълнителни финансови тежести само за само за определени подсектори на енергетиката- соларния и ветроенергийния. Заедно с въведената от 1 януари 2014г. противоконституционна 20%-на такса и ограничения в часовете на производство, на производителите от слънчеви и ветроенергийни централи се отнема повече от 40% от приходите. Това е не само грубо пренегребване на Върховенството на Закона, но и прокарване на лобистки решения от Регулатора, който трябва да е независим, да създава ясна, предвидима и равнопоставена нормативна рамка за всички участници в енергетиката. Решението на ДКЕВР за определяне на нова такса е немотивирано и тенденциозно.

БФА настоява отново за независим международен один на БЕХ ЕАД и НЕК ЕАД, който да установи причините за тежкото финансово състояние на НЕК ЕАД. Настояваме за прозрачност на модела на ценообразуване на ДКЕВР, на методиките за определяне на такси, и привличането на международна експертиза, която да внесе европейски опит за създаването на капацитет на ДКЕВР като политически независим и професионален Регулатор.
Настояваме за незабавен план за действие за въвеждане на Третия енергиен либерализационен пакет и енергийна борса.

Бихме искали да отбележим, че само до 31 декември 2013г в бюджета на НЕК ЕАД като приходи от спестени емисии от производството на зелените централи са постъпили 125 млн. лева. Няма други производители, които в следствие на собственото си производство да създават и връщат в НЕК ЕАД финансов ресурс, който да служи за намаляване на разходите по плащанията за произведената от тях енергия.

БФА е достатъчно гъвкава и разбира необходимостта от оптимизиране на енергийната система. За съжаление обаче липсва чуваемост за аргументите на бизнеса. Въпреки всичко БФА е готова да дискутира с ДКЕВР и правителството възможни решения и заявява готовността си за конструктивен диалог.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес