Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С референдум: "Възраждане“ ще брани българския лев, но само до 2043 г.

10 януари 2023, 13:02 часа • 6429 прочитания

Инициативен комитет на "Възраждане" ще иска българите да бъдат питани на референдум дали са съгласни България да запази българският лев като единствена официална валута до 2043 г.

"Причината да сме избрали тази година е ясна и икономическа. В България в следващите поне 20 години няма да бъдем готови за влизане в Еврозоната“, смята говорителят на инициативния комитет Деян Николов, който е и организационен секретар на структурата на "Възраждане" в София. 

От Инициативния комитет стартират утре подписката за провеждане на референдум за запазване на лева. Представителите подчертаха, че няма да събират просто подписи, а ще провеждат "битка за независимостта и свободата на българския народ". Целта, която си поставят инициаторите е да съберат над 400 хил. валидни подписи за три месеца, с което да принудят българското правителство да проведе референдум по темата. Още: Подаряват инициативата за референдум за еврото на „Възраждане“ след ултиматум на Костадинов

Според представителите на комитета въвеждането на еврото е загуба на национален суверенитет.

"Темата е започването на подписка за запазване на българския лев и против влизане на България в Еврозоната. Темата е изключително съдбоносна за България. Една тема, по която се борим от години да има широко обществено обсъждане и едно такова съдбоносно решение да не се случи под масата", подчерта Николов.

От инициативния комитет алармираха, че при влизане в Еврозоната "ще се случи инфлация". Според тях при влизане през 2024 г. има риск страната ни да тръгне към гръцкия сценарий. "Ползи не виждаме, ако има такива те клонят към нула", добави още говорителят на комитета.

От комитета коментираха и провелата се по-рано пресконференция на друг Инициативен комитет за организиране на подписка с искане за провеждане на Национален референдум за еврото, съдбата на българската енергетика и забрана на ЛГБТИ. Според тях другите идеи за референдум за еврото са провокация и саботаж, както и "нямат организация". Още: Костадин Костадинов: Хората, които се опитват да въведат еврото, ще лежат в затворите (ВИДЕО)

Комитетът на "Възраждане" ще бъде оглавен от икономическия съветник на партията на Костадин Костадинов - Виктор Папазов, според когото най-голямата задача при събирането на подписи е да проведат информационна кампания ,за да знаят хората какво очаква България при влизане в Еврозоната.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес