Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С грижа за клиента - Пощенска банка помага по кредитите, обвързани с швейцарския франк

30 януари 2015, 17:49 часа • 57789 прочитания

Във връзка с информацията за готвен протест в три български града в неделя, 1 февруари, от "Пощенска банка" изпратиха официална позиция за Actualno.com.

Няма мними кредити в швейцарски франкове - напротив, през миналата седмица дори направихме нови програми за превалутиране, за да може вноските по кредитите да не се повлияят чувствително от движението на швейцарския франк и да останат съвсем близки до тези, които са погасявани при по-ниския курс на франка от само преди половин месец, казаха от банката за медията ни.

Ето и официалната позиция на банката:

"През последните дни се създаде изключително усложнена обстановка на валутните пазари в Европа, породена от поскъпването на швейцарския франк от 15-ти януари. Това се отрази негативно на редица страни в Европа, включително и България. Най-засегнатите от създалата се обстановка са европейските граждани с ипотечни кредити с експозиции в швейцарски франкове, сред които има и наши клиенти.

Загрижени сме от затрудненията, които нашите клиенти изпитват в момента. За нас е важно хората да могат да погасяват задълженията си, без това да се отразява негативно на семейния им бюджет.

Затова "Пощенска банка", като част от активните си усилия, полагани в последните години, предлага две нови програми за превалутиране, които да защитят в максимална степен клиентите с експозиции във франкове. С предложените от нас условия хората ще бъдат защитени от рязкото поскъпване на швейцарската валута и реално вноските на кредитополучателите ще се запазят близки до нивата от 15-ти януари 2015 г. – датата, на която швейцарската валута рязко промени курса си на международните пазари.

Допълнително, поемаме изцяло за своя сметка:

- разходите за учредяване на нова ипотека, която се изисква във случай на превалутиране;

- нотариалните такси за учредяване на новата ипотека в български лева;

- разходите за изготвяне на пазарна оценка на имота, ако е необходима такава.

При превалутиране премахваме също и всички такси за управление на кредита, които са били дължими до момента, което също е голямо облекчение за нашите клиенти с експозиции в швейцарски франкове".

През последните години активно сме влизали в директен контакт с всички наши клиенти, които имат ипотечни кредити с експозиции в швейцарски франкове и сме отправили покани за лични срещи с цел предоговаряне на условията по кредитите им. Една значима част от тях вече са се отзовали, а само в първите часове на съботния (работен) ден имаме заявки за стотици хиляди лева за превалутиране на база на предложените преференциални условия, казват от банката.

Офисите ни са отворени и очакваме останалите клиентите, които имат желание да им помогнем за излизане от тази затруднена ситуация. Подхождаме към всеки отделен случай индивидуално, за да предложим подходящо финансово решение и схеми за разплащане. В Централата на банката сме създали специална работна група, която също може да консултира нашите клиенти и да им предложи изгодни индивидуални решения. Вярваме, че ще можем да отговорим на нуждите на хората и заедно ще намерим решение за всеки отделен случай, казват от Пощенска банка.

Специализирани програми за превалутиране на жилищни и ипотечни кредити на Пощенска банка

От събота, 24 януари, Пощенска банка предлага на кредитополучателите си с експозиции в швейцарски франкове двe специализирани програми за превалутиране – „Лоялен клиент“ и „0% лихва“.

"Като лоялен и отговорен партньор на своите клиенти, винаги намираме начин да им предложим най-доброто финансово решение в конкретната ситуация и успяхме да разработим програмите си само за 3 дни след рязкото поскъпване на швейцарския франк. Новите програми са логично продължение на усилията ни да предлагаме най-подходящите решения за превалутиране на нашите клиенти така, както сме го правили активно в последните години", заяви Румен Радушев, началник управление "Индивидуално банкиране".

С предложените от банката условия по двете нови програми кредитополучателите с експозиции в швейцарски франкове ще бъдат защитени в максимална степен от поскъпването на швейцарската валута и реално вноските им ще бъдат много близки до тези преди 15-ти януари 2015 г. – датата, на която швейцарският франк рязко промени курса си на международните пазари.

Допълнително като част от специализираните програми за превалутиране, банката поема за своя сметка разходите и нотариалните такси за учредяване на нова ипотека, както и разходите за изготвяне на пазарна оценка на имота, ако е необходима такава. При превалутиране се премахват също и всички такси за управление на кредита, които са били дължими до момента, което също е голямо облекчение за клиентите с експозиции в швейцарски франкове, информират от финансовата институция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес