Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През есента започва усилената работа по структурирането на Фонда за общински инвестиции

26 юли 2023, 17:37 часа • 827 прочитания

През септември министърът на регионалното развитие и благоустройството предвижда свикване на работна група, която да обсъди типовете проекти и механизма за финансирането им по линия на Фонда за общински проекти. Това стана ясно по време на срещата на ръководството на НСОРБ с министър Андрей Цеков, която се проведе на 25.07.2023 г. Подготовката на Фонда, като инструмент за подкрепа на инвестиции на местно ниво, ще върви паралелно с подготовката на Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Представителите на ръководството на НСОРБ изразиха своята категорична подкрепа за избрания подход, който гарантира равен достъп до допълнителен инвестиционен ресурс за всички общини и ясни и прозрачни правила.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Троян Донка Михайлова подчерта, че това е партньорски подход между държавата и общините и е израз на ясното осъзнаване на общите отговорности, които те споделят в сферата на инфраструктурата. Независимо от изборния период в края на есента, кметовете подчертаха високата степен на доверие към екипа на НСОРБ, който ще участва в експертните обсъждания и ще гарантира интересите на общините.

Още: НСОРБ: Общините само ще оцелеят с този бюджет, нищо повече

Надеждата и на двете страни е бюджетът, с който ще разполага Фондът, да е 4 млрд. лв., заяви по време на Заключителната конференция за общински мандат 2019 – 2023 г. премиерът акад. Николай Денков.

Ако в рамките на подадените концепции за ИТИ има проекти, които могат да бъдат реализирани с национален ресурс, МРРБ ще даде препоръка на съответните общини да кандидатстват за финансиране чрез Фонда, след като той заработи. Това е новаторски подход, който екипът на ведомството би подкрепил, ако срещне разбиране от страна на общините.

В приетата днес  управленска програма на правителството в раздела за регионална политика е заложен преглед и контрол на пилотната процедура за отпускане на средства за ВиК и пътища на общините чрез МРРБ от периода 2022-2023 г. със срок за изпълнение септември 2023 г. При одобрен модел ще бъде създаден институционализиран инструмент за общински проекти. Като негова цел е определено създаването на устойчив фонд за общински проекти (пътища, ВиК, публични сгради, елементи от градската/селската среда, спортната инфраструктура и др.), като част от тях ще са предвидени само за проектиране с цел обезпечаване на проектната готовност за следващите периоди. Предлага се и регулярен мониторинг от страна на Комисия по регионална политика и местно самоуправление в Народното събрание по отношение на изпълнението и действието на програмата/инструмента. В правителствената програма е посочено, че средствата за този инвестиционен инструмент ще бъдат осигурени в бюджета.

МРРБ обмисля създаването на фонд за 500 млн. лв. годишно в помощ на общините

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес