Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петкова е казала на "Росатом" кои българи ще участват в работната група за "Белене"

09 август 2016, 15:58 часа • 1345 прочитания

Министърът на енергетиката Теменужка Петковае е посочила пред руската държавна атомна компания "Росатом" кои български експерти ще участват в работната група за проекта "Белене".

В писмо до директора на "Росатом" Сергей Кириенко Петкова пише, че от българска страна в групата ще участват изпълнителните директори и експерти от „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД и „Националната електрическа компания“ (НЕК) ЕАД.

Петкова отправи покана към руската страна да посети България в периода от 15-ти до 30-ти август тази година, за да продължат детайлни разговори по сътрудничеството в ядрения сектор, съобщават от енергийното министерство.

Това става, след като вчера Министерството на енергетиката на Русия съобщи, че не е получавало официално предложение от България за създаването на работна група във връзка със съвместните руско-български енергийни проекти.

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева, което реши, че НЕК трябва да плати 550 млн. евро (1,1 млрд. лв.) на "Атомстройекспорт". Последното е дъщерно дружество на "Росатом". Експертите трябва обсъдят в детайли взаимоизгодните и за двете страни опции по проекта „Белене“ и ще предложат решение в най-кратки срокове.

Преди дни премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, като основната тема бяха именно енергийните проекти. След това Борисов заяви, че е оптимист за бъдещето им.

Разговорът се състоя само ден, след като в четвъртък българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. То дойде в отговор на искане на Борисов Брюксел да даде ясна и категорична позиция за газоразпределителния център "Балкан" и за последващите действия от страна на България след арбитражното дело по спора за строежа на АЕЦ "Белене", което бе решено в полза на руската "Атомстройекспорт", на която българската НЕК трябва да плати 620 млн. евро за поръчано и произведено ядрено оборудване.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес