Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОЛАФ смята, че заради измами в земеделието сме ощетили бюджета на ЕС с 10 млн. евро

03 септември 2019, 14:01 часа • 3705 прочитания

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обяви в днешния си доклад за 2018 година, че в България има няколко земеделски дружества, които в миналото са получавали еврофондове за дейността си и които сега са опитали да избегнат тавана за директни плащания за площ като създават фиктивни фирми и получават повече средства.

Припомняме, че преди няколко години беше въведен таван за помощите за единица площ с идеята да няма прекалено окрупняване и предпоставки за създаване на монопол.

Обяснението за схемата е просто – създават се уж независими от основния бенефициент фирми или се отделят вече съществуващи. Но многократно адресът на такива фирми и на вече достигнал таван на плащанията бенефициент съвпадал, установили от ОЛАФ. А нанесените щети за бюджета на ЕС са около 10 млн. евро.

Всъщност в периода 2014 – 2018 година ОЛАФ е регистрирал 1072 случая с нередности по европейски фондове (структурни и инвестиционни фондове) що се отнася до България. В 27 случая ОЛАФ е отправил препоръки към България как да действа, но за периода 2012 – 2018 година има само 1 присъда по такива препоръки!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес