Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очертава се по-ниска цена на газа от първоначално очакваното за януари, 2023 година

30 декември 2022, 18:29 часа • 6521 прочитания

Под 190 лв. за мегаватчас - това е новото предложение за цената на газа от януари, 2023 година, което днес даде "Булгаргаз". Досега дружеството искаше 204 лв. на мегаватчас. Причината - понижаващите се цени на международните борси и значително по-ниския от планирания добив от газовото хранилище в Чирен. Успоредно с намаления добив общественият доставчик виртуално е нагнетил в хранилището допълнителни количества природен газ, което е дало възможност ценовите равнища на съхраняваните количества да бъдат оптимизирани.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева компанията вече е диверсифицирала доставките и без "Газпром", като има договорки за цялата 2023 година. Става въпрос за 6 доставчика - от САЩ, от Гърция и т.н., пише "Инвестор".

В ценовия микс за януари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора от Гърция (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 27% от потреблението в страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. Освен това, за януари има сключени договори с три доставчика на втечнен природен газ (ВПГ).

На 1 януари, 2023 година КЕВР трябва да утвърди окончателно цената на синьото гориво за януари.

ОЩЕ: Росен Христов увери: Потискаме инфлацията

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес