Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НСИ: Очаква се известно покачване на цените в търговията на дребно

30 септември 2024, 13:01 часа • 430 прочитания

Предприемачите в сектора на търговията на дребно очакват известно покачване на цените през следващите три месеца. Това е отговорът им в бизнес анкетата за септември, направена от Националния статистически институт (НСИ), цитирана от БНР. Общият показател на бизнес климата се влошава спрямо август с един процентен пункт (от 23,5% на

Още: Търговията на дребно бележи ръст през юни22,5%).

Оптимистични прогнози

В секторите "услуги", "промишленост" и "строителство" предприемачите очакват запазване на настоящите ценови равнища, показва септемврийската анкета на НСИ. В промишлеността оценките за бизнес средата се влошават заради очакванията за по-ниска производствена активност в следващите три месеца. В строителството и услугите оценките са по-скоро оптимистични.

Още: Олиото няма да поскъпва, обеща експерт

Колко е ръстът на произвосктвените цени

Междувременно данните на националната статистика за производствените цени за август спрямо юли отчитат ръст с 0,4%. Увеличение се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,0%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление - с 1,9%, както и в преработващата промишленост - с 1,7%.

Още: Евростат: България е рекордьор в ЕС по поскъпване на месото през февруари

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес