Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново метро тръгва на 300 км от София

21 октомври 2024, 10:33 часа • 2898 прочитания

Първата линия на метрото в Солун ще влезе в търговска експлоатация от 30 ноември, предоставяйки нова възможност за транспорт на жителите и гостите по централната ос на града, съобщава в. "Катимерини".

13 станции 

Общо 9,6-километровата линия има 13 станции, включително спирките "Венизелос" и "Света София". Очакваният дневен брой пътници е приблизително 254 000 души, като първоначално влаковете ще се движат на всеки 2,5 минути.

Още: Метрото в София е на второ място на най-добрите в Европа

Влаковете ще се движат без машинисти, но на борда им ще има служител. Мерките за безопасност включват преградни врати на пероните за предотвратяване на достъпа до релсите, камери с висока резолюция за наблюдение в реално време и системи за аварийно спиране.

Последните строителни и възстановителни работи продължават, като преди откриването се провеждат ежедневни пробни курсове. Очаква се метрото да намали значително задръстванията по улиците, като се предвижда намаляване на броя на автомобилите по пътищата с 57 000 дневно след разширяването му до предградието Каламаря в края на 2025 г., отбелязва още изданието.

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес