Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова: Вдигането на парното няма да реши проблемите на топлофикациите

04 юни 2019, 13:30 часа • 2077 прочитания

Увеличението на цената на парното, няма да подобри финансовото положение на топлофикациите. Това каза пред журналисти омбудсманът на България Мая Манолова, която участва в заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли, предаде Агенция "Фокус".

"Заявиха се искания за повишение за работните заплати в топлофикациите. По принцип като омбудсман подкрепям повишаването на работните заплати, но те би следвало да бъдат обвързани с конкретни икономически резултати", каза Манолова.

"При положение, че финансовото състояние става все по-тревожно, на практика потъват топлофикациите. Като добавим към тревожните констатации и натрупваните загуби - за Столична топлофикация те са в рамките на близо 600 млн. лв. с натрупване от последните 5 години. В същото време единствените мерки за този крах на топлофикациите е повишаване на цената на парното, която за 3 години от юли 2016 г. се е увеличила с повече от 50%", посочи тя.

"Тоест тенденцията, когато да се повишава цената на природния газ, да се повишава парното – се запазва. Но когато цената на природния газ пада, парното не просто остава същото, то продължава да се повишава. Това исторически е най-високата цена", обясни омбудсманът.

По думите ѝ повишаването на цената на парното няма да подобри финансовото положение на топлофикациите, защото хората не могат да плащат тези цени. "Те не могат да ги плащат, защото са много високи, и не ги плащат, защото са нечестни. Нямат доверие на начина, по който се определят сметките, включително и по начина, по който се вдигат цените", каза още Манолова.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес