Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КЗК присъедини към секторния си анализ за пазара на ток и оплакванията на работодателите

01 февруари 2018, 11:40 часа • 1716 прочитания

КЗК присъедини сигнала на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) към образуваното от нея производство за извършване на секторен анализ на пазара на електрическа енергия в България - дали има съществуващи или възможни антиконкурентни споразумения или практики чрез цялостен и задълбочен анализ на конкурентната среда.

Припомняме, че АОБР внесе сигнал във връзка с цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия. В него се посочва, че насърчаването на открита и честна конкуренция на пазарите на търговия на едро с електроенергия в полза на крайните потребители е целта на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент. КЗК потвърждава, че ще направи исканите от АОБР проверки за:

- координирано поведение на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, като основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас, при обявяване на начални тръжни цени;

- предварително уговорено сътрудничество на двете централи с определени търговци на електроенергия, прилагайки различен достъп до информация относно тръжни процедури;

- координирани действия на търговци на електроенергия във връзка със значително и пазарно необосновано увеличение на цената на активната електроенергия, предлагана на крайни потребители.

От 10:30 часа сутринта до 12:30 часа на обяд на 28 февруари ще протече огранизираният от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) протест срещу по-скъпия ток на свободния пазар.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес