Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ: Капиталовите разходи в бюджета са надценени, а данъчните приходи - подценени

30 април 2023, 08:42 часа • 2505 прочитания

Президентът на КНСБ Пламен Димитров твърди, че в разходната част на предложения от служебния кабинет Бюджет 2023 има два големи проблема, с които се губят милиарди. Правителството предложи бюджет с 6.4% дефицит без вдигане на данъци.

"В разходната част има проблеми – капиталовите разходи са заложени малко над 10 млрд. лв. Ние никога не сме изпълнявали над 7,5 млрд. лв. Миналата изпълнихме 5,5 млрд. Буферът е огромен – от 5 до 10 милиарда не е логично, има 2-3 милиарда буфер, който трябва да бъде поправен", заяви Димитров пред Нова ТВ в неделя.

1,5 млрд. лв. минимум са завишени за издръжката на всички министерства, ведомства и т.н., смята президентът на КНСБ. В същото време заплатите са подценени – не са сложени толкова, че да компенсират инфлацията, твърди той.

Данъчните приходи са доста подценени, смята Димитров. "С близо 20 млрд. ще нарасне БВП. Обикновено около 40% от това, което е БВП, са данъчните приходи. Би трябвало данъчните приходи да растат със 7-8 милиарда, а те растат с 5. 2-3 милиарда на входа, 2-3 милиарда на изхода – това са сериозни числа", коментира Димитров.

"Не е толкова страшна цялата картинка, може да бъде балансирана по няколко начина – преструктуриране на данъците или увеличаване на събираемостта. С преструктуриране на данъците и покачване на ставки може да се постигне. Това не означава ДДС да се вдига", смята той.

От януари 2024 г. влиза в сила Глобалната директива за въвеждане на минимален корпоративен данък на големите компании от 15%. "Тези компании няма да плащат вече 10%. Тогава всички останали компании ще са в неравнопоставено положение. Бизнесът все пак има свръхпечалба", коментира президентът на КНСБ.

Той представи и предложението на независимите синдикати: "Да сложим съответния необлагаем минимум върху доходите, а след това да въведем нови данъци – дигитален, трансакции и др. Те вкарват на нетна основа 3-3,5 млрд. лв. допълнително".

ОЩЕ: КНСБ настоя за увеличаване на данъци и заговори за нови

Според Пламен Димитров бюджетният дефицит може да се отреже до 3% от БВП, както е по Маастрихтските критерии.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес