Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин към Домусчиев: За някои хора има две мнения - собственото и грешното

12 февруари 2015, 08:30 часа • 21167 прочитания

Мога да цитирам един хубав израз на д-р Тренчев, че за някои хора има две мнения – собственото и грешното. Така социалният министър Ивайло Калфин отговори на шефа на КРИБ и собственик на „Лудогорец” Кирил Домусчиев, който го нарече „комсомолец”.

Действително работодателските организации изпратиха писмо, че ще напуснат Тристранката. Подозирам, че една от тях се готви да го направи заради готвената пенсионна реформа. А тя се обсъжда по безпрецедентен начин, с големи детайли и на срещи всяка седмица, подчерта социалният министър в сутрешния блок на Нова телевизия. И добави – няма да се съглася да бъда обвиняван и защото някой си има други причини да не закача други хора в правителството.

Г-н Домусчиев сигурно разбира от приватизация, но за всичко друго не съм съгласен. Той говори за неща, които се случиха през декември – за пенсионната реформа и два месеца по-късно работодателските организации се сещат, че това им пречи, иронизира Калфин. И заяви, че е поканил Домусчиев на среща, на която бизнесменът да каже и покаже как се прави пенсионна реформа.

Не съм съгласен, че реформа не се прави. Една от работодателските организации открито казва – защо пък да не се плащат пенсии от данъците. За мен точно те няма да се съгласят на диалог за пенсионната реформа. Ние искаме да променим параметрите на пенсионната система, за да стане по-самостоятелна, заяви Калфин.

Отново беше засегната темата за осигуровките – на 1000 лева заплата предлагам още 3 лева на месец осигуровка. Това е 10 стотинки на ден. Видях се с български производители, които ми казаха, че е добре да се повишат социалните придобивки за работещите, защото така ще се стимулира българското производство. Така че един работодател да говори от всички – изглежда има различни работодатели, каза социалният министър.

Детските надбавки

И в момента социалните работници могат да решат дали помощите да се дават под формата на натура, а не на пари, уточни Калфин. Сега ние просто правим помощите за непълнолетни майки в натура, а майките на тези непълнолетни майки няма да получават детски. За мен е така – когато непълнолетно лице има дете, то самото не е дете. Освен това непълнолетните майки, които не ходят на училище, няма как да вземат помощи. Тези, които ходят, ще вземат сума на годишна база, обясни социалният министър.

Калфин уточни, че според него помощта за второ и трето дете трябва да се увеличи, а след трето дете – да се намали. Това се определя в Закона за държавния бюджет и ще решаваме през късната есен, когато настъпва момента да го гледаме, заяви министърът.

По въпроса с майките-студентки Калфин коментира, че се въвежда следния механизъм – половината помощ се дава при раждане, а другата половина – след завършен семестър. Предвидено е тези пари да отиват за хора без осигурителен стаж.

Калфин коментира и, че според него на най-бедните пенсионери трябва да се помогне по Великден. И не коментира точен размер на добавките за Великден към пенсиите – зависи от изпълнението на бюджета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес