Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изплащането на депозитите в КТБ може да започне в края на октомври

17 юли 2014, 11:34 часа • 33490 прочитания

Към момента няма и вероятно няма да има съгласие да се изплащат и негарантирани депозити. Това каза пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов на въпрос дали е възможно Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде подпомогната от фискалния резерв с 1,7 милиарда лева, предаде агенция „Фокус”.

Той допълни: "Трябва внимателно да разположим ако възникне подобна ситуация във времето. Всичко зависи от това колко време ще продължи одитът на КТБ и кога БНБ ще е в състояние да каже каква е дупката в капитала, т.е. колко отрицателен капитал се получава по отношение на КТБ"

След решението на БНБ ще възникне необходимост да се дадат пари, за да се изплатят гарантираните депозити. Чобанов изчисли в тази връзка, че задължение за изплащане на депозитите, ако се изчака целият срок, може да възникне в края на октомври. Тогава е възможно да имаме и парламент, обясни Чобанов.

Той припомни: "Одитът е удължен до 21 септември, след това предстои няколко дни да се вземе самото решение, след като излязат резултатите от одита и на база на решението БНБ да си следва процедурата".

По отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК, Чобанов коментира: „Тези 225 милиона лева са недостиг, който касата оценява, че ще има по принцип за годината. Това не означава, че в момента парите им са свършили”.

На въпрос дали е възможно НЗОК да бъде подпомогната с 225 млн. лева и съответно 1,7 млрд. лева от фискалния резерв, министърът Чобанов отвърна, че трябва внимателно такъв вариант да се разположи във времето, предаде БГНЕС.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес