Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията няма да си отиде скоро: Производствените цени нараснаха с 32% за година

30 март 2022, 11:37 часа • 3949 прочитания

Цените на производител в промишлеността остават високи и през февруари. Увеличението на годишна база достига 32.3%, като цените отчитат минимално забавяне в темпа на растеж спрямо преходния месец януари, когато годишното нарастване възлизаше на 32.6%, сочат данните на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител може да се тълкува като ранен измерител на инфлацията, тъй като високите цени на промишлените продукти, произвеждани от българските предприятия, достигат по веригата до крайните потребители. Годишната инфлация през февруари достигна 13-годишен максимум, нараствайки до 10%, като данните не издават сигнали за спад в обозримо бъдеще. Освен това статистиката е към месец февруари, тоест не обхваща икономическите последици от нахлуването на Русия в Украйна и последвалите международни санкции, които засилиха несигурността на пазарите.

Основна причина за сериозния ръст в производствените цени е поскъпването на енергоносителите. Именно при при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се отчита и най-сериозното повишение в цените – цели 81.8% спрямо февруари миналата година. Повишението през преходния месец януари достигаше 85.7%, а през декември миналата година, увеличението бе 79.7%.

Цените в преработващата промишленост нарастват със 17.9% на годишна база през февруари, докато в добивната промишленост увеличението достига 9.7%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на химични продукти - с 30.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 26.1%, и в производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 24.8%.

 

Общият индекс на цените на производител през февруари 2022 г. се увеличава с 1.0% спрямо предходния месец януари. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 2.7%, и в добивната промишленост - с 2.3%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2022 г. нараства с 40.5% в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 77.9%, в преработващата промишленост - с 20.2%, и в добивната промишленост - с 11.3%.

Спрямо февруари 2021 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при: производството на химични продукти - с 49.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33.5%, и производството на основни метали - с 32.9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2022 г. се увеличава с 2.9% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 19.8%.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес